Limon Çekirdeği Ayıklama Derdi Bitiyor

Mersin'in Erdemli ilçesinde kurulu ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen "çekirdeksiz limon" üretme projesi başarıyla sonuçlandı. Limonların kraliçesi olarak adlandırılan "kütdiken" cinsinden elde edilen 3 çekirdeksiz limon çeşidine "Mersin", "Uzun" ve "Gülşen" adı verildi.

Limon Çekirdeği Ayıklama Derdi Bitiyor

ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda projeyi yürüten turunçgil uzmanı ve ziraat yüksek mühendisi Güçher Kafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 7-8 yıl önce limonlarda mutasyon ıslahı yoluyla çekirdeksiz ırk geliştirmek için başlattıkları çalışmayı, Doç. Dr.Aydın Uzun, Doç. Dr. Osman Gülşen ve ziraat yüksek mühendisi Übeyit Seday ile yürüttüklerini bildirdi.

Çalışmanın sonucunda "Mersin", "Uzun" ve "Gülşen" adını verdikleri çekirdeksiz limon ile "Eylül" adını verdikleri erkenci limon çeşitlerini geliştirmeyi başardıklarını anlatan Kafa, çeşitlerin tescil çalışmalarının tamamlandığını, virüsten arındırma çalışmalarının ise devam ettiğini vurguladı.

-Avrupa Pazarları, Türk limon üreticisine ardına kadar açılacak-

Kafa, bu işlemler de tamamlandıktan sonra çekirdeksiz limon fidanlarını 2014'ün sonuna doğru Türk üreticisine arz edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Çalışmamızın Türkiye açısından güzel tarafı, başka ülkelerin de ilgi göstermesi. ABD ile Güney Afrika'daki birer firma şu an çeşitlerimizi deneme çalışmasına aldı. Eğer bizim çeşidimizi yetiştirme ve haklarını alma konusunda karar verirlerse, bununla ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra çeşitlerimiz Güney Afrika Cumhuriyeti ve ABD'de yetiştirilecek. Ürünümüz, piyasaya çıktığında uluslararası piyasalarda bir Türk çeşidi ciddi bir rekabet içeresine girecek, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmuş olacak. Çünkü bu tip çeşitler piyasaya girdiği zaman insanlar o ürünün orijinini öğrenme ihtiyacı hissediyor. Bu anlamda ülkemizin tanıtımına çok büyük bir katkısı olacak. Ayrıca, Türkiye'de yapılan çeşit geliştirme çalışmaları ve bu işleri yapan ekipler, uluslararası platformlarda prestij kazanacak. Bu şekilde biz bilgimizi de ihraç etmiş oluyoruz. Her iki yönden de fayda sağlıyoruz. Bu çekirdeksiz limon çeşitlerimizle özellike Avrupa pazarlarının Türk limon üreticisine ardına kadar açılacağını ümit ediyoruz."

-Limonların kraliçesi-

Dünyada keşfedilmiş birçok çekirdeksiz limon çeşidi bulunduğunu anlatan Kafa, ama Türkiye için düşünüldüğünde bu çeşitlerin Türkiye için ilk olduğuna dikkati çekti.

Güçher Kafa, bu çeşitlerin kalite, verim ve yetiştiricilikteki bazı sıkıntılardan dolayı dünya piyasasında çok fazla tutunamadığına değinerek, şöyle devam etti:

"Bizim çeşitlerimizin avantajı şu; birincisi çekirdeksiz limon çeşitleri, ülkemizin ihracatta en önemli yere sahip olan kütdiken limon çeşidinden mutasyon ıslahı yöntemiyle geliştirildi. Kütdiken çeşidine kalite anlamında denecek bir şey yok. Hatta bu limon çeşidine 'limonların kraliçesi' deniyor. Bu çeşidin meyve suyu oranı fazla ve aroması hoş. Lüks ve teknolojik olmayan yapılarda bile 8 ay muhafaza edilebiliyor. Bu, pazar açısından çok büyük önem arz ediyor. İkincisi ise bizim müthiş bir ekolojik avantajımız var. Dünyanın en kaliteli limonunun Mersin veSilifke arasındaki 50 kilometrelik sahil şeridinde yetiştirilebildiğini biliyoruz. Bu anlamda bize rakip çıkacağını düşünmüyoruz. Dolayısıyla hem çeşitten kaynaklanan avantajlar hem de Allah vergisi ekolojinin bir araya gelmesi bizi avantajlı yapıyor. Turunçgillerde çekirdeksiz çeşitler tüketiciler tarafından yoğun şekilde talep ediliyor. Dünyadaki eğilim de bu yönde. Bu, tüketim kolaylığıyla doğru orantılı bir şey."

Erkenci limon çeşidi olan "Eylül"e de değinen Kafa, ağustos ayı itibariyle hasat edilmeye başlanan bu çeşidin su miktarının oldukça yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER