Kazlar Büyükşehirden Kazanmak Üreticiden

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz dağıtımı ile 50 ton yem desteğini içeren “Kazanç Projesi”ni başlattı. Akdeniz, Tarsus ve Yenişehir ilçelerini kapsayan projenin ilk etabı olarak Tarsus’ta düşük gelirli 50 yetiştiriciye kazları teslim edildi. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılan projede yetiştiricilerin ürettikleri kaz ve yumurtalar, Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınacak.

Kazlar Büyükşehirden Kazanmak Üreticiden

Tarım ve hayvancılığa yönelik desteklerini artırarak sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu kez de “Kazanç Projesi”ni başlattı. Akdeniz, Tarsus ve Yenişehir ilçelerini kapsayan proje ile 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz ile 50 ton yem desteği sağlanacak. Toplam 50 mahallede, 76’sı kadın olmak üzere 100 üreticiye yönelik gerçekleştirilen projenin ilk dağıtımları Tarsus’ta gerçekleştirildi.

Seçer: “Tarım,  üretim ve gıda olmazsa insan olmaz, canlı olmaz, hayat olmaz”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin hayata geçirdiği proje kapsamında, Tarsus Mezbahanesi’nde tören düzenlendi. Törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir BaşarırTarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, muhtarlar ve yetiştiriciler katıldı. Mersin’in önemli bir tarım bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Hep söylüyoruz. Tarım olmazsa, üretim olmazsa, gıda olmazsa insan olmaz, canlı olmaz, hayat olmaz, biyolojik yaşam devam etmez” dedi. Seçer, pandemi döneminde tarımın, toprağın ve üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, göreve geldiğinden bu yana başta tarım olmak üzere birçok sektördeki önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

“Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden”

“Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden” sloganıyla hayata geçirilen Kazanç Projesi’ne ilişkin bilgileri de paylaşan Seçer, “Toplam 100 üreticimize bu yıl için 100’er adet. Her bir üreticimize 70 dişi, 30 erkek olmak üzere kaz teslim edeceğiz. Bu 100 üreticimizin bu yıl için 76’sı kadın. Burası önemli. Tarsus’ta; Aliefendioğlu, Hasanağa, Yeniçay, Bahşiş Simithacılı, Egemen, Çağbaşı, Kelahmet, Çöplü, Çiçekli,  Akgedik, Halitağa, Sucular Mantaş, Büyükkösebalcı, Kurbanlı, Camilimanda, Kefeli, Simithacılı, Yaramış, Sağlıklı, Alifakı Mahalleleri olmak üzere toplam 22 mahallede 34’ü kadın, 16’sı erkek üreticilerimize yani 50 üreticimize bu dağıtımı bugün gerçekleştireceğiz. Daha sonra Akdeniz ilçemizin 24 mahallesinde 46 üreticimize dağıtacağız. Bunun 40’ı kadın, 6’sı erkek. Yenişehir ilçemizde de bu yıl 3 ilçemizde bu proje gerçekleşecek. Toplam 4 mahallemizde 2’si kadın, 2’si erkek olmak üzere 4 üreticimiz kaz dağıtımından bu yıl için faydalanacaklar. Toplamda 100 üreticimiz 3 ilçemizde 50 mahallede bu projeyi bu yıl itibariyle başlatacaklar ve bu 3 yıl sürecek bir proje” ifadelerine yer verdi.

“Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu olacak”

Projenin toplam maliyetinin 2 milyon lira olduğunu kaydeden Seçer, “Üreticilerimize helali hoş olsun. Bu yıl sonunda 100 üreticimize 10 bin adet kaz dağıtmış olacağız. Bir yıllık projede ve 50 ton da yem desteği sağlamış olacağız. Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu da gerçekleşmiş olacak. Üç yıl, her yıl 10 bin adet, toplamda 30 bin adet kaz popülasyonu. Aşıları da belediyemiz tarafından yapılacak. Şimdi burada şöyle bir durum söz konusu; biz bu yıl bu kazları verdik, üreticimiz bunu aldı, üretime başlayacak. İlk yıl içerisinde bize her biri 300 yumurta verecek. Biz yemini vereceğiz, başlangıcını, startını yaptıracağız. Sonra ‘işin, gücün rast gelsin’ diyeceğiz. ‘Allaha emanet ol. Onu artık devam ettirmek senin elinde’” dedi. Seçer, projenin her ay için yetiştiriciye ortalama 1875 TL ek gelir sağlayacağını söyledi.

“Vatandaş üretecek, çiftçi üretecek, üreten kazanacak, ekonomiye katkı sunacak”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER