Fazıl Türk; Vatandaşın Kefili biziz

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, değişime karşı olmadıklarını ve kentsel dönüşümün kendi projeleri olduğunu belirterek, “Yeter ki, vatandaşı mağdur etmesinler ve istediğimiz mimaride konut yapsınlar. Biz vatandaşı ikna ederiz ve aracı da oluruz” dedi.

Fazıl Türk; Vatandaşın Kefili biziz
Başkan Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 13 Mart 2014 tarihindeki Mersin mitinginde dile getirdiği Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aracılığıyla yapacakları kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Türk, kentsel dönüşümün belediye olarak kendi anlayışları ve projeleri olduğunu, ancak burada kentsel dönüşüm değil, rant olduğunu ileri sürdü. “Başbakanı bu konuda yanlış bilgilendiriyorlar benim kanaatimce” diyen Türk, kentsel dönüşüm yapılması planlanan mahallelerde oturan vatandaşların evlerinin ucuza alınıp pahalıya satılması gibi bir anlayış olduğunu kaydetti. Buradaki vatandaşların ikinci bir göçe tabi tutularak ikinci sendromun yaşatılacağı iddiasında bulunan Türk, “Bu insanları, burada rant peşinde koşanların insafına mı bırakacağız? Burada yarı açık cezaevi gibi 15-20 katlı binalar yapıp, insanları bu binalara yerleştirmek ne kadar doğru? Ayrıca buranın maki iklimine de uygun olmayan bir mimari olacak. Burada hava sirkülasyonu olmayınca güneşi nasıl alacak bu konutlar? Bu çok önemli” diye konuştu.

Takdir Komisyonu’nun, vatandaşların evlerini ucuza alıp, yaptığı evi de değerinden çok daha fazlaya satacağını dile getiren Türk, geçmiş dönemde Takdir Komisyonu ile oturup görüştüklerini aktararak, “Takdir Komisyonu, vatandaşların evlerine 20 bin-30 bin lira değer biçiyor. Yapacakları evi de 100 bin ile 130 bin arasında bir fiyata satacaklarını söylediler. Bu adamlar tarlaya gitmediğinde, çalışmadığında eve ekmek getirme derdine düşüyor. Aç çünkü. 20-30 yıl emek sarf etmiş, başını koyacak bir ev yapmış. Buraya geldiğinde yaşadığı sendromun ardından ikinci bir sendrom yaşayacak” ifadelerini kullandı.



“VATANDAŞIN KEFİLİ BİZİZ”

Değişime karşı olmadıklarının altını çizen Türk, “Sayın Başbakan gelsin görsün, vatandaşın kefili biziz. TOKİ otursun karşımızda, vatandaşın oradaki metrekaresini mağdur etmesin ve dediğimiz mimari şeklinde yapsın, biz bu konuda vatandaşı ikna ederiz ve biz aracı oluruz. Ama bakın, 1,5 yıldır yerinde iyileştirme çerçevesinde örnek bir yer yaptım gönderdim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve TOKİ’ye, hala bir cevap gelmedi. Çünkü gerçekten daha güzel bir yaşam. Ama 1,5 yıldır olumlu ya da olumsuz bir cevap yok. Sayın Başbakanın bunlardan haberi yok. Takdir Komisyonu’nda siz, ‘Biz burada dönüşüm yapacağız, vatandaşların lehine yapacağız’ dediniz. ‘Vatandaşları evlerinden edeceğiz’ demediniz ki. Biz buna nasıl müsaade ederiz?” şeklinde konuştu.



“HALK İSTEMEZSE KİMSE HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ”

Başbakan'ın konuşmasında işaret ettiği yeni yasal düzenlemeye de değinen Türk, halkın istemediği bir konuda zorla hiçbir şey yaptırılamayacağını söyledi. Buradaki halkı ikna etmeden Bakanlığın da hiçbir şey yapamayacağını belirten Türk, şöyle devam etti: “Biz bu halkla beraberiz. Biz halkın çıkarını koruruz, halkla beraber en ön safta yer alırız. Biz ikna olursak eğer onlara da bu konuda yardımcı oluruz, vatandaşı da ikna etmeye çalışırız. Vatandaşın çıkarına olursa niye yapmasın, daha güzel bir yaşamı niye istemesin? Ama sen bu insanları bu şekilde borçlandırırsan bu insanlar ne yapacak? Yok ki, olmayan bir şeyi nereden getirecek, 20 yıl çalışmış ancak o evi yapmış. Yani yasal düzenleme de yapılsa halk istemediği sürece orada hiçbir şey yapılamaz. Halk ne isterse onu yapar. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz ve biz sonuna kadar bu halkın çıkarlarını koruyacağız, yanında yer alacağız.”
Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 20:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER