Başkan Yıldırım beş yılını anlattı

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, hayata geçirmeyi planladığı birçok projenin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden bir türlü çıkmayan 5 binlik imar planına takıldığı belirterek, “Dolayısıyla ‘düşündüğüm her şeyi yaptım, çok rahatlıkla buradan ayrılıyorum’ diyebilme olanağım yok” dedi.

Başkan Yıldırım beş yılını anlattı
 30 Mart yerel seçiminde görevi sora erecek olan CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Yıldırım, 5 yıllık görev süresini İHA muhabirine değerlendirdi. Partisinin Neşet Tarhan’ı aday göstermesiyle belediye başkanlığı koltuğunda 5 yıl oturabilen Yıldırım, bu süre içerisinde ‘düşündüğüm her şeyi yaptım, çok rahatlıkla buradan ayrılıyorum’ diyebilme olanağı olmadığını söyledi. “Çünkü bizim hem kentliye hem kentimize olan borcumuzun bir bölümünü yapabildiğimizi iddia etmem gerçeklerden ayırır beni. Bu da bana yakışmaz” diyen Yıldırım, belediyenin olanakları içerisinde Mezitli halkına hizmet etmeye çalıştığını kaydetti.
Birinci hedefinin, sahil düzenleme projesinin gerçekleştirilmesi olduğunu dile getiren Yıldırım, 2,5 yıl bu projeyle uğraştıklarını ama bir sonuç alamadıklarını vurguladı. İlçenin 11 kilometrelik sahil bandının 1,5 kilometrelik bölümünde bir sahil düzenleme projesi yaparak Bayındırlık Müdürlüğü’nün onayıyla Bakanlığa gönderdiklerini anlatan Yıldırım, “Bakanlıktan bize, ‘Çok güzel bir proje. Bunu tamamen kıyıya uygulayın, kıyıyı size kiraya verelim’ dediler. Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde kalan bölümler için izin gereksinimi vardı. Biz büyük bir heyecanla bu 11 kilometrelik mesafede projemizi yaygınlaştırmak için çaba harcadık, tüm teknik elemanlarımız bununla uğraştılar. Ama çeşitli nedenlerle bizde devamlı bir eksik bulundu, 2,5 sene zamanımız gitti. Özenle çalıştık üzerinde ama son 7-8 ay kadar önce Bakanlıktan gelen bir yazıda bize, ‘kıyıların kiraya verilmesi durdurulmuştur’ denildi. Ben bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Çünkü olmaması için hiçbir neden yoktu. Olmayacaksa niye bütün teknik personelimizle 2,5 senemiz heba edildi? Ben o anlamda anlayabilmiş değilim buna hayır denilmesini. Bunu gerçekleştirememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz” diye konuştu.
PROJELER 5 BİNLİK PLANLARA TAKILDI
Birçok projenin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden bir türlü çıkmayan 5 binlik imar planına takıldığının altını çizen Yıldırım, 5 binlik plana ilçenin ihtiyacı olan 300 dönümlük bir alanın sanayi bölgesi olarak, 35 bin metrekarelik bir alanın da kent meydanı oluşturabilmek için işaretlenmesini sağladıklarını aktardı. Çok amaçlı bir kültür sanat merkezinin yapılmasına yönelik çalışmaları olduğunu da belirten Yıldırım, “Ne yazık ki, 5 binlik planlarımız hazırlanmış olmasına karşın siyasi nedenlerle Büyükşehir Meclisi’nden onanması sağlanamadı ve önümüzdeki döneme kaldı. 2014 seçimlerinden sonra Büyükşehir Meclisi’nin yapması gereken en önemli ve birincil görevinin 5 binlik planların kabul edilmesi olmalı. 1/1.000’lik uygulama imar planlarının da ilgili ilçe belediyeleri tarafından yapılmasıyla bu kentin çehresinin değişebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“SAAT GİBİ ÇALIŞAN BİR BELEDİYE HALİNE GETİRDİK”
Göreve geldiğinde belediyede kurumsal bir yapı olmadığına da dikkat çeken Yıldırım, 4 beldenin birleşmesiyle bir ilçe oluştuğunu ve kendisinin de kurucu belediye başkanlığı görevini üstlendiğini anımsattı. Yıldırım, “Kurumsal yapısı olmayan bir belediyede müdürlükleri oluşturmadan, yönetmeliklerini çıkarmadan faydalı bir çalışma yapabilme olanağımız yoktu. Biz bugün 18 müdürlük kurup bütçelerini oluşturarak saat gibi çalışan bir belediye haline getirdik. Barakalarda mesai yapan personelimizin hepsine müdürlükler bazında ayrı binalar oluşturduk ve çok rahat bir çalışma ortamını elde edebildik. Belediyeyi devraldığımızda araç anlamında da fakir bir belediyeydik. Şunu iftiharla söyleyebilirim, bugün herkesin imrenebileceği donanım içerisinde bir araç ve makine parkımız var” ifadelerini kullandı.
“BORCUMUZ VAR AMA KARŞILIĞINDA HİZMET ALDIK”
Tüm bu hizmetleri yaparken doğal olarak borçlandıklarını söyleyen Yıldırım, belediyeyi borçlu devredeceğini ancak, devraldığı dönemdeki borçlarla bunun karşılaştırılamayacağını da kaydetti. 5 yıl önce belediyeyi düşündüklerinden çok daha fazla borçla devraldıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “Ben de borçlu devredeceğim ama şu anda bizim belli borçlarımızın bir bölümü zaten geçmiş dönemlerden yapılandırmayla İller Bankası’na, Hazine’ye, vergi dairesine ödemek durumunda olduğumuz borçlarımız. Belediyeler borçlanmalıdırlar ama o borçlanma yapılırken uygun, halkına ve kentine faydalı yerlerde ve kendi yetki ve sorumluluk sınırları içerisinde bir borçlanmaysa onu memnuniyetle kabul eder ve bağrıma basarım. Ama üzülerek söylüyorum, çoğu borçlanmalar bizim belediye olarak yapmamamız gereken ama yapılmış olan borçlardır. Örneğin 100’ün üzerinde hissesi olan bir arsaya aquapark yapılması ve buradan belediyeye 4-5 milyon borcun yüklenmesi, Büyükşehir’in sorumluluğunda olmasına rağmen D-400 karayolunun kenarındaki kaldırımların alelacele yapılması. Ne yazık ki, bu borçları da ödemek zorunda kaldık. Bugün biz de borçluyuz ama bunlar asfalt, kaldırım ihalesi, park bahçelerle ilgili ihalelerden kaynaklanan borçlar. Bunların çalışmaları da başladı zaten. Ben belediyeyi 21 milyon lira borçla devraldım. Ama şimdi bizim azami vereceğimiz borç, bu kurumlara yapılandırmadan kaynaklanan borçlarımızla bile 10-11 milyon lirayı geçmez. Kaldı ki, biz onun karşılığında da hizmet alıyoruz, asfaltlarımız, kaldırımlarımız yapılıyor.”
“Önemli görevlerimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelecek arkadaşımızın yapacağı şey, öncelikle 5 binlik planların uygulanmasıyla beraber 1/1000’lik uygulama planlarının yapılması, sanayinin taşınması, bir kent meydanı oluşturulması, belediye hizmet binamızın yenilenmesi, çok amaçlı bir kültür merkezinin oluşturulması, sahil düzenleme projemizin hayata geçirilebilmesi olacaktır. Bunlar yapıldığında yarım kalan hizmetler de tamamlanmış olacak.”
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2014, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER