Akkuyu Nükleer Çalışanları Çoğrafya Sınavına girdi

27 Ekim 2019 Pazar günü, Özel Moskova Uluslararası Okulu'nun Silifke (Mersin, Türkiye) şubesinde coğrafya sınavı yapıldı.

Akkuyu Nükleer Çalışanları Çoğrafya Sınavına girdi

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve TİTAN2 İC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ çalışanları, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS inşaatından sorumlu genel müdür ve Özel Moskova Uluslararası Okulu Silifke Şubesi personeli dahil, yaklaşık 30 kişi sınava katıldı. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Televizyon Gazetecisi, Medya Eğitmeni ve Basın Sekreteri Vasiliy Korelskiy başroldeydi.

Silifke'deki okul, Rusya ve 105 yabancı ülkede kayıtlı yaklaşık 6.000 sınav merkezinden biri oldu. Bu yıl beşincisi düzenlenen Rus Coğrafya Topluluğu'nun geniş çaplı eğitim kampanyası, Antarktika dışındaki tüm kıtalarda gerçekleştirildi.

Bu yıl Coğrafya Sınavının soruları iki bloğa ayrıldı: Katılımcıların, Rusya coğrafyası, ekolojisi, tarihi ve kültürü ile ilgili iyi bilinen olgulara dayanan 10 basit soruyu cevaplaması gerekti. İkinci bölümde karmaşık 30 adet soru daha bulunuyordu. Bu soruları cevaplamak için sadece bilgi değil, aynı zamanda mantıklı düşünme becerisi gerekiyordu.

NRNU MEPhİ mezunu ve AKKUYU NÜKLEER Bilgi Teknolojileri Bölümü çalışanı Seda Yürekli: “Öğrenimim sırasında Moskova'da yaşamadım, ancak Coğrafya Sınavını Türkiye'de, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'deki iş arkadaşlarımdan öğrendim. Seyahat etmeyi seviyorum, birçok şehrini gezdiğim Rusya'nın coğrafyası ile ilgileniyorum. Bu yüzden kendimi denemek istedim ve pişman olmadım, çok heyecanlıydı!” diyerek sınavla ilgili izlenimlerini paylaştı.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Baş Uzmanı Merdan Hudayberdiyev, “Rusya ve dünya coğrafyası ilgimi çekiyor. Daha önce Coğrafya Sınavına katılmamıştım ama iş arkadaşlarımın davetini aldığımda, en azından bilgimi sınamak için girmem gerektiğine karar verdim. Sınavın kapsadığı coğrafyanın her yıl genişlemesi harika. Şimdi ise Akkuyu NGS sahasında Rusça konuşan çalışanlar, Özel Moskova Uluslararası Okulu Silifke Şubesi'nde sınava girme şansına sahip,” dedi.

Türkiye'de toplamda 11 merkez Coğrafi Sınav yapma yetkisine sahiptir: Manisa Rusça Konuşanlar Eğitim ve Kültür Derneği, Erciyes Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü (Kayseri), Antalya Uluslararası Rus Okulu, Özel Moskova Uluslararası Okulu Antalya ve Silifke Şubeleri, Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi, Ankara Rus Kültür ve Enformasyon Merkezi, "Yıldızlar" Çok Dilli Çocuklara Yönelik Eğitim ve Gelişim Merkezi (İstanbul), Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu İlköğretim Okulu, Eğitim ve Toplum Girişimleri Destek Merkezi (İstanbul).

İlk Coğrafya Sınavı 2015 yılında gerçekleştirildi ve dört yıl içinde yaklaşık 900 bin kişi katıldı. 376 bin kişinin (257 bin kişi yüz yüze, 119 bin kişi ise internet üzerinden) katıldığı 2018 yılı, katılımcı sayısıyla rekor kırdı.

2017 yılından bu yana Sınav, uluslararası hale geldi, katılımcılar bilgilerini yalnızca Rusya'da değil, birçok yabancı ülkede de test etti. 2017 yılında sınav 25 ülkede, 2018 yılında ise 97 ülkede yapıldı.

Akkuyu NGS hakkında

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanmış olan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” kapsamında gerçekleştirilmektedir. Proje kapsamında Rus tasarımı 3+ nesil VVER reaktörleriyle donatılmış dört güç ünitesinin inşa edilmesi öngörülmektedir. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir. Proje, bugüne kadar Rus Tarafı tarafınca finansa edilmiştir. Rosatom Devlet Kuruluşu; tesisin tasarım, inşaat, bakım, işletme ve devreden çıkarma işlemlerini üstlenen AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin çoğunluk hissedarıdır. Akkuyu NGS inşaatı, dünyanın “Build-Own-Operate (Yap-Sahip ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen ilk nükleer endüstri projesidir.

Rosatom Devlet Kuruluşu Hakkında

Rosatom Nükleer Enerji Devlet Kuruluşu, uranyum madenciliğinden, NGS’nin devreden çıkarılmasına ve nükleer atık işlemeye kadar nükleer enerji üretim zincirinin her alanında başarılı bir şekilde faaliyet göstermek için gereken kaynak ve yetkinliklere sahip, dünyanın teknoloji liderlerinden biridir.

Rusya'nın enerji ihtiyacının %18’inden fazlasını karşılayan Rosatom, Rusya'nın en büyük enerji üreticisidir. 12 ülkede farklı uygulama aşamalarında olan 36 güç ünitesi ile şirket, yabancı proje portföy büyüklüğüyle dünyada birinci sırada yer almaktadır. Uranyum zenginleştirme alanında dünya birincisi, uranyum rezervlerinde dünya ikincisi ve üretim hacminde dünya dördüncüsü olan Rosatom, nükleer yakıt pazarında ise %17 oranında pay sahibidir.

Devlet Kuruluşu, dünyanın tek nükleer buzkıran filosu da dahil yaklaşık 400 işletme ve iştirakinden oluşmaktadır. Yaklaşık 250 bin kişiyi istihdam etmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER