Mersin Büyükşehir Belediyesinin 1 Yılı

Büyükşehir belediyesinde Burhanettin KOCAMAZ 1 yılını doldurdu. Neler yaptığını nelerin değiştiğini, düzenlediği basın toplantısında dağıttığı bir kitapçık ile kamuoyuna duyurdu. Muhalif partiler bu açıklamadan sonra 1 yıl geçti ne yaptı ortada bir şey yok şeklinde eleştirerek konuyu seçimler için propaganda malzemesi yapmak istediler.
Aslında 31 Martta nelerin değiştiğini iyi tahlil etmek gerekiyor. 31 Martta sadece yönetim değişikliği olmadı. Özel idare kapandı, belde belediyeler kapandı, köyler mahalle oldu. Yani mahalli idarelerde büyük değişim oldu. Macit Özcan Yönetimindeki Mersin büyükşehir belediyesi bu değişikliğe hiçbir hazırlık yapmadı. 6360 sayılı yasa 2012 yılında çıkmasına rağmen, yasasının uygulanması 2014 seçimleri ile birlikte başlayacaktı. Büyükşehir belediyesinin yetki alanı 50 km iken bu rakam 370 km’ye çıktı. Çamlıyayla’dan Anamur’un köyüne kadar yetki alanı, özel idarenin bütün görevleri belediyenin sırtına kalmış, köy yollarından köy okullarına tarımsal sulamaya, itfaiye, ulaşım, mezbaa, otogar hizmetlerinden mezarlıklara kadar geniş bir alanda yapılanmayı bir yılda tamamlayıp hizmetlere ve yatırımlara yönelmesi o kadar kolay olmasa gerek. Ben yakınan takip ettiğim için biliyorum. Bir hizmet binası bile olmayan belediyeye özel idareden ve kapanan beldelerden 1500’e yakın personel gelmiş, bu personele görevini yapacak bir oda, bir masa, bilgisayar temini bile 7-8 ay zaman kaybetmiştir. Bütün bunları düşündüğümüzde, Burhanettin Kocamaz son bir yıl içerisinde Belediyede Büyük işler yaptı demek doğru olur.
Elinde sihirli bir değnek olmadığına göre yapılacaklara bir yerden başlamak gerekti.  Son 15 yılda çok kötü yönetilen, fiziki ve kurumsal olarak adeta işlevselliğini yitirmiş, ortada bir belediye görüntüsünün bile olmadığı bir kurumu almak ve bunu işlevsel hale getirmek kolay olmayacaktı. Geçen 15 yılda elle tutulur bir hizmet üretememiş Macit Özcan'ın yıkıntılarını temizlemek, bunu düzeltip işler hale getirmek çok zor olacaktı. Böyle kötü yönetilmiş bir belediyenin hemen hizmet üretmesini beklemek,  büyük bir haksızlık olacaktır derim.
Aradan geçen 1 yılda gözle görülür ne değişti buna bakmak lazım. Kendisinin yapmadığı bir bütçeden yatırım planlaması yapması teknik olarak mümkün değildir zaten. Oda ne yaptı kurumsal yapılanmanın gerektirdiği fiziki çalışma ortamlarının oluşturulması, personel yapılanmasının yaparak belediyenin ne durumda olduğunu tespit etmesi, ve nereden başlanması gerektiğine karar verip hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi gerekirdi öyle de oldu. Daire başkanlarının atamaları yapıldı. İşe gitmeden maaş alan, belediyeye gerektiği gibi yararı olmayan yöneticiler ve personelin görev yerleri değiştirildi. Bu değişimler olurken tepkiler de olacaktı. Tepkiler dikkate alınacak, gerekli uzlaşma zemini hazırlanacaktı. Dolayısıyla geçen bu süre içerisinde belediyeden gerçek anlamda hizmet beklemek doğru olmayacaktı. Bu sorunlar halledilirken Kocamaz bir taraftan Belediyenin mevcudunun fotoğrafını çekerek yatırımların önünü açmak için gerekli olan araç parkını yenileyerek özellikle iş makinelerinden oluşan 400’e yakın araç kazandırdı. Macit Özcan dönemindeki fahiş fiyata araç kiralamalarına son verdi. Mersindeki en büyük sorun olan Ulaşıma el atarak katlı kavşak projelerini başlattı. Bunlar hem şipşak olmuyor, projelendirilmesi yapım ihalesi süreçleri öyle hemen olacak işler değil arkadaş. İşte kavşak projeleri hayata geçiyor. Diğer taraftan hafif raylı sistemle ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Aldığım bilgilere göre iyi bir para politikası yürütülerek gelir artırıcı ve gider azaltıcı politikalar sayesinde 2014 yılında 200 milyona yakın bir para tasarruf edilerek yapılanmayla ilgili yatırım yapılmış, 2015 yılına da 80 milyonun üzerinde nakitle girilmiştir. Macit Özcan dönemi devam etse idi bu paralar yok olacak ve 15 yılda olduğu gibi Mersin kaybetmeye devam edecekti. Bunları görmemiz lazım öyle kuru ve boş eleştirilerle insafsızlık etmemek lazım.
Kocamaz yeni açıkladı, büyük bir asfalt ihalesi tamamlanmış ve hızla Çamlıyayla’dan Mut’a, Anamur’a yolu asfalt olmayan hiç bir köy ilce ve şehir merkezi kalmayacak diye. Bu asfalt yatırımı 400 milyonluk bir yatırım.
Bu gün hiç alışık olmadığımız, belediye hizmetlerini de görmeye başlamıştık aslında. Park bahçelerin personellerinin orta refüjlerde olan sıkı çalışmaları ile zabıta ekiplerinin kaldırım işgallerini önlemeye yönelik çalışmalarını görmek, belediye binalarındaki hizmet odaklı fiziki değişiklikleri, neredeyse her hafta düzenlenen kültür etkinlikleri, spor faaliyetleri, ve daha olup ta sayamadığım bir sürü sosyal etkinliği görmek mümkündü.
Bunlar olurken Büyükşehir ne yaptı demek haksızlık oluyordu bir anlamda. Bu çalışmaları görüp ne yaptı ki dememek lazım derim.
Bu çalışmalarla bu güne kadar belediyenin olması gereken duruma gelmesini gördük. Bunu takdir ediyor ve olması gerekeni destekliyorum. seçim kampanyası döneminde vaad ettikleri projeleri ile ilgili somut bir şeyleri de görmeye başladık aslında. Bu yüzdendir ki, bekleyip görelim. Burhanettin Kocamaz’ın önünde daha 4 yıl var, bu sureci Mersin için başarılı bir şekilde yürütmesini temenni ediyorum. Şundan emin olun ki 2017 yılında Mersin’de değişim gözle görülmemiş olursa en büyük eleştiriyi sizden önce ben yapacağım. Kocamazı sevmeyebilirsiniz ama Mersini sevelim, Mersin’de gelişimi ve değişimi destekleyelim, Mersini birlikte büyütelim.
YORUM EKLE