“KORONA GÜNLERİ”NDE… ALMANYA KURALLARI VE ESNAFLARIMIZ

Korona Günlerinde birçok alışkanlığımız değişti; yeni düzenlemeler, yeni kurallar gündeme geldi.

Belki bugünler gelecek için daha kurallı, daha düzenli, daha çok kanunlara, yönetmeliklere uyduğumuz ve başkalarının haklarına daha saygılı olacağımız bir dönemin başlangıcı olur.

Kurallara uyma konusunda Almanya’yı örnek gösteriyoruz.

Ben de yaşamımın önemli bir bölümünü Almanya’da geçirmiş ve Germanistik eğitimi görmüş birisi olarak, bunu bizzat gözlemiş bir kişiyim.

Almanların en açık görülen özelliği, toplumca yanlış görülen bir hareketi yapana çevresindekilerin hemen tepki göstermesidir.

Örneğin yere çöp atan, yere tüküren, gürültü yapan veya bir şekilde toplumu rahatsız eden bir kişi, hemen çevresindekiler tarafından uyarılır.

Belki biz de bir gün bu duruma gelirsek, en azından sosyal sorumluluk bağlamında batı standartlarına erişmiş oluruz.

*                     *                     *

Maske takmayan, sosyal mesafe kurallarına uymayan, gerekli olmadığı halde sokağa çıkan, sıraya girmeyen, yasaklı olduğu halde çocukları ile dışarıda dolaşan insanlar hem kendilerine hem de çevresindekilere zarar verebiliyorlar; ve sonuç olarak belki de normalleşme dönemine geçilmesini geciktiriyorlar.

Eğer biz toplum olarak bu insanlara hep birlikte tepki gösterebilirsek, belki bu dönemin sonunda da kurallara uyulması konusunda önemli bir adım atmış oluruz.

Defalarca yasak olduğu halde neredeyse tüm restoranlarda sigara içilmesini yazdım; oysa çözüm ancak şu anda “kapanma” ile gerçekleşebildi! Bu yasakla ilgili olarak işletmelerde ne gülünç çözümler(!) bulunduğunu, çoğu kez de açıktan yasağa uyulmadığını hepimiz gözledik, biliyoruz.

Peki sigara içmeyenlerin hukuku, sağlığı niçin dikkate alınmıyor; mesela lokanta ya da kafede hizmet alan çocuklara verilen zarar niye kimseyi rahatsız etmiyor?

Belki kurallara uyma konusu, önümüzdeki dönemde hem halkımız hem de yetkililer tarafından daha çok önemsenir. Kırmızı ışıkta geçilmez, dolmuşlar yalnız duraklarda yolcu indirip bindirirler, sokağa çöp atılmaz, gürültü kurallarına dikkat edilir, başkalarının hakkına saygı gösterilir vs.

*                     *                     *

Krizin sona erip normalleşmeye yaklaştığımız bugünlerden sonra, başta ekonomik sorunlar olmak üzere yeni zorluklarla karşılaşacağız.

Bu dönemde en çok zarar gören kesimlerden biri küçük esnaftır.

Şehir merkezlerine kurulan AVM’lerle zaten ekonomik darboğaza giren küçük esnaf, şimdi daha da zor durumdadır.

Buna rağmen AVM yöneticilerinin bir an önce açılma talepleri daha yüksek sesle duyuruluyor. Umarım haksız rekabeti artıracak ve küçük esnafı dışarda bırakacak bu çözüm uygulanmaz; sadece güçlü olanın isteği gerçekleşmez.

Öncelikle çevremizdeki küçük esnaftan alışveriş yapma ve onları destekleme dönemi başlıyor; bu mutlaka çok önem vermemiz gereken bir konu.

Yine bu dönemde batıda olmayan, ancak bizim insanlarımıza ve kültürümüze özgü yardımseverlik, dayanışma duyguları öne çıktı; dilerim bu yanımız  bundan sonrasında  daha da gelişecek, imkanları olanların diğerlerine yardımcı olacağı bir dönem olacaktır.

Sağlıklı, mutlu, kurallara uyulan, sosyal saygının dikkate alındığı günler dileyelim...

YORUM EKLE