KARDEŞ ŞEHİR” KOMEDİLERİ- 1

2015 yılında “1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi” Mersin’de yapıldı. Böyle bir etkinliğe neden gerek görülmüştü, kimler bunun yapılmasını sağlamış ve ön ayak olmuştu?

Bu fikir MTSO Turizm Platformu’ndan geldi ve MTSO yönetimi bunu destekledi. Eski Büyükşehir Genel Sekreteri de bunun yapılmasında yardımcı oldu.

14 milyon turist ağırlayan komşu il Antalya’dan daha fazla tarihi ve doğal zenginliğe sahip olmasına rağmen turizmin adının bile anılmadığı, ancak 20 bin turistin geldiği Mersin’de böyle bir etkinliğe neden gerek görülmüştü?

MTSO tarafından, 20 bin olan gerçek turist rakamı her nasılsa 536 bin olarak telaffuz edilmiş ve yetkililer yanıltılmıştı!

Buna inanan Büyükşehir Belediyesi de bu rakamın iki yıl içerisinde 2.5 milyona (!)çıkarılacağı vaadinde bulunmuştu.

Zirvede 50 Belediye ve 200 katılımcı bulunacak ve Mersin dünyaya tanıtılacaktı.

Maalesef yalnızca birkaç önemsiz Avrupa ülkesi ile bir miktar Türkî Cumhuriyeti katıldı.

Bu etkinlik yalnızca düzenleyen birkaç firmaya kazanç sağladı ve Belediyeye de büyük bir yük getirdi.

Sonuçta da sözde Mersin tanıtımı yapılan bu etkinliğin 3 yıl içerisinde turizm açısından tek bir faydası olmadığını gördük…

*                     *                     *

Bundan önceki Büyükşehir Belediyesi ve MTSO’ nun yıllarca bitmek bilmeyen geniş katılımlı yurtdışı fuar ve kardeş şehir gezilerini eleştiren onlarca yazı yazdım ve bu gezilere karşı mücadele ettim.

Halkın parasının bu kadar hovardaca harcanmaması gerektiğini anlatmaya çalıştım.

Neredeyse bir ilçe Belediye bütçesi kadar gezi harcaması yapıldı. Tüm bu gezilerin sonunda da Mersin’e hiçbir yarar sağlanamadı.

Neredeyse 15 yıllık bir mücadele ile en azından yararsız yurtdışı fuar gezilerinin kaldırılmasını sağladık.

Bununla MTSO ya ve Büyükşehir Belediyesi’ne milyonlarca liralık bir tasarruf sağlanmış oldu.

Yararsız yurtdışı gezilerin bir yönü de kardeş şehirlerdir. Herhangi bir kardeş şehir edinirsiniz ve her kardeş şehre yılda en az bir kez gezi yapma fırsatınız olur.

Maalesef bunu hâlâ engelleyemedik.

Üstelik bu gezilere Meclis üyelerinin de bir kısmı götürülüyor; onlar da bir şekilde ödüllendirilmiş oluyor.

Yine çok ilginçtir; Meclis toplantılarında bir kez dahi konuşmayan üyelerin her gezi öncesi geziye gidecek kişilerin sayısının arttırılması önerisini yapmalarını hayretle ve ibretle gözlemledik.

*                     *                     *

Şimdi bu” Kardeş Şehirler Zirvesi”ni icat eden, gelenekselleştirme amacıyla da   1. si olduğunu belirten ve  Belediye Başkanı’nı da Dünya Başkanı (?)seçtiren MTSO Başkanı, MTSO Turizm Platformu Başkanı ve Büyükşehir Genel Sekreteri artık görevde değil, yoklar; ama Belediye’nin eline yararsız ve yük getiren bir Kardeş Şehirler Zirvesi bıraktılar.

E; ne olmuş ?diyeceksiniz… Olan şu:

Eylül ayında Malezya’ya gidecekler. Burada Belediye Başkanı’na Onursal Başkan unvanı verilecek.

Malezya’dan Mersin’e önemli kazanımlarla döneceğiz deniyor.

Bu cümleyi yüzlerce defa her gezi öncesi duyduk ama bugüne kadar hiçbir geziden hiçbir kazanım olmadı.

Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri unvanı verilen, yurtdışı turizm konusu ile iştigal eden, Turizm Platformu’nun Mersin ile tanıştırdığı bir kişinin de ancak etkinliklerde Mersin’e geldiği ve bugüne kadar Mersin’e bir tek turist gelmesini sağlayamadığı acı gerçeğini unutmayalım.

Bu kişi “Mersin’i dünyada çok önemli noktalara taşıyacağız” iddiasında bulunsa da biz Maraş ve Antep’ten öte gidemediğimiz gerçeğini görmeliyiz.

Geçmiş Belediye Meclis ve İl Genel Meclis toplantılarını incelersek gerçekten acı ve gülümseten örnekleri görürsünüz.

*Çek Cumhuriyeti Moravya bölgesine bir inceleme gezisi yapılıyor. Buranın kardeş şehir olmaya deyip değmeyeceği araştırılacak.

*İlçeler de boş durmuyor. Sürekli kardeş şehir arayışındalar! Tarsus Belediyesi Kırgızistan’ın Celalabad kardeş şehrine bir inceleme gezisi yapıyor. Acaba neyi inceliyorlar ve bu bize ne kazandırıyor?

*Toroslar Belediyesi Kırgızistan’ın Özgen şehri ile kardeş şehir protokolü imzalıyor.

*Silifke Belediyesinin davetlisi kardeş şehir Kosova’nın Fusche kentinden bir heyet bir hafta Silifke’de kalıyor. Tabii bunun hemen karşılığı yapılacak.

*Bir de Türkiye’nin ve Bölgemizin iç işlerine karışma cesaretini bulup, Almanya’dan buradaki eylemleri yönlendiren Tarsus’un Alman kardeş şehri Langen Belediye Meclis Üyesi ve Yeşiller Partisi Başkanı var

Birilerini rahatsız edeceğiz elbet; ama Kamu bütçesini kemiren, Belediyelerin savurgan ve hiçbir anlamı olmayan yurtdışı gezileri için kullanılan bu “Kardeş Şehir”  saçmalığı  üzerinde  artık konuşmamız gerekiyor…

(devam edecek)

YORUM EKLE