HÜKÜMETE BİR MEKTUP, ÖZEL BİR KURUMA DİRENİŞ..2

Kükür Mahallesi'den başlayıp, Üğü Deliği suyunun da karışmasıyla Güney ve Karalarbahşış Mahallalari içerisinden Dragon çayına karışan Gökçedere çayının çevresinde bir muz serası yaptığınızda suyu almak ve dereden suyunuzu kullanabilmek için elektrik aboneliğini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bunun için; İlçe Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe DSİ Şubesi Müdürlüğü, Adana'daki DSİ Bölge Müdürlüğü ve en sonda Toroslar EDAŞ devreye girmektedir.

Müracaat ettiğiniz ve ilk işleme başladığınız an herkesin söylediği, sen bu elektrik aboneliği için bir ay iki ay uğraşırsın/beklersin sözleriyle karşılaşıyorsun.

Neden: Sera yapmadan önce Ziraat odası ve İlçe Tarım ile birlikte tarlamda buğday ekimi yapılmakta bildirimimle Çiftçi Belgesi alıyorsun. Eğer bu işlemi muz için alırsanız Ziraat Bankası yapım kredisini vermiyor. Zira muz için çiftçi belgesi almışsanız muz serası yapılmış muamelesi görüyor. Seraya başlıyorsunuz. Elektriğiniz yok. Serayı nasıl yapacaksınız? Özel jeneratörle. 2 ayda yapılan sera için jeneratör masrafını/kirasını düşün artık.
Özel bir müracatla Toroslar geçici abonelik yapsın saatı koysun enerji tükütimini kayıt altına alsın sonunda parasını alsın. Gerekirse farklı fiyat uygulaması yapsın. Yok olmaz..

Sera bir miktar yapılıp, bankaya geçici alınmış Çiftçi Belgesi ile müracattan sonrası İlçe Tarım ve Ziraat Odası kurumları aracılığında Çiftçi Belgesi muz için güncelleniyor. Bu işlemler bu iki kurum aracılığında bir gün demiyor yarım günde yaptırılıyor. Korona kısıtlamalarından dolayı çalışan sayısı az olmasına rağmen. Devletin kurumu İlçe Tarım ve özel kurum olan Ziraat Odası'nda en hızlı, en pratik ve en kısa sürede işlerin bitirilmesi konusunda bütün çalışanlar yardımcı oluyor. Hele bir de benim gibi 70 yaşın üstünde olursan işlerin hızlı yapılması, yaşınız gereği daha kolay ouyor.
Çiftçi Belgesi güncellemesi sonrası İlçe Tarım'da görevli bir mühendis arkadaş aynı gün içerisinde birlikte sera yaptırmakta olduğumuz yeri ve Gökçedere çayından su alınması konusunda tespit ve rapor hazırlaması konusu için gittik. Ve aynı gün içerisinde raporu acil konumda hazırlayıp İlçe

DSİ Şube Müdürlüğü'ne gönderdi. 
DSİ'de yine bekletmelerin olması konusunda korkulanlar olmadan bir gün içerisinde Adana'daki DSİ Bölge Müdürlüğü'ne İlçe Tarımın yazısı ilgilendirilerek talebimiz gönderildi. Bu konuda özelleşmeyen devlet kurumu olan İlçe DSİ Şube Müdürlüğü'ne, özllikle müdür bey Mustafa Karabacak beye yapılması gereken hızda işlemlerin yapılmasını sağlamasından dolayı  teşekkür ediyorum.

Bu arada Adana'nın olumlu ya da olumsuz cevabı yazısının 20-25 gün gibi bir zamanda olacağını bekliyoruz. Tarih 17 Mayıs Pazartesi yazı Adana'ya düştü. 18'i Salı. !9 Mayıs resmi tatil. 20 Mayıs Perşembe. Adana'nın cevabı 4.gün Perşemde geç vakit Anamur İlçe DSİ Şubsi'ne düşer. Ve 24 Mayıs Pazartesi DSİ'den ilgili olumlu cevabı alıp İlçe Tarım Müdürlüğü son olumlu üst yazıyı verdi. Ben de hemen özel ilgili Elektirk Mühendisine götürdüm. Onlar da ilgili evrakları tammalayıp aynı gün içerisinde dosyayı Toroslar Elektirk Dağıtım Şirketi'ne verdi. 

Ben tabi rahatladım. Resmi kurumlardan geçtikten sonra özel şirket bir iki gün içinde elektirk aboneliğimizi sağlar ve elektirk tüketimi sonucu para kazanmaya başlarlar diye takip bile etmedim.

Bu arada biz muzu ekmek üzereyiz ve ektik. Komşulardan su temin ederek. Bütün zorluk ve olumsuzluklarla. Tankla su getirip dökme suyla değirmeni döndürmeye çalışıyoruz.

Bir hafta bekledim. İkinci hafta başlangıcı olan Pazartesi Toroslar müdürünün yanına gittim. Ben şu yaştayım, öğretmen emeklisiyim, gazeteciyim bir tarafta darağacı bir tarafta yalan deseniz yalan söylemem darağacını tercih ederim. Bir karış boyunda muz fideleri suzuzluktan kurudu bağlayın şu elektiriği de kurtarın bizi dedim. O ne dedi? "Yapacak bir şey yok." 

12.gün Cuma günü tamam gelip pano ve ilgili sistemi kontrol edip uygunsa aboneliğnizi sağlayacağız hazır olun dendi. Evrakların içinde hisseli tapu olması nedeniyle muhafakatname de var. Bizim tapuyu üzerimize alalı 2 ay gibi bir zaman geçti. Muhafakatname ve Taksim Krokisi'nde bizim ismimiz yok. Ancak muhafakatnamede her şey yazılı. Hissedarların müstakil kullanım hakları yanında hissesini satabilir ve aynı hakları sattığı kişilere devreder/ o da aynı haklara sahiptir ifadesi olmasına rağmen hukuki sorumluluğunu üst kurul hukuk bürosuna sormalıyız iş Pazartesi Salı'ya kaldı dediler. Kardeşim telefonla sor.. Yok mail göndermişler ve maile 3 gün sonrasında cevap verilirmiş. 

İmza yetkisindeki aracı elektirk mühendisi, bizimkine benzer bir uygulamayı daha önce yaptıklarını/aboneliğinin yapıldığını söylemesi üstelik emsal teşkil edecek ismi vermemize rağmen Salı gününü beklediler. Salı günü 14.gün. Öğleden sonra olumlu.. Ancak saha ekibi yaylada görevli. Yarın olur dediler. Ben Toroslar'a kendim gittim. Sabah kendi arabamla ekibi götüreyim, tespitleri anında yapalım benim muzlarım kurudu hemen elektiriği bağlayın dedim. İrtibat bürosunda iki kişi var. Bir bayan; sonradan ismini öğrendiğim Hasibe kızımız ve bir de erkek. Erkek konuşuyor, dosyaları gösteriyor. Bu dosyalar sırasıyla akşama kadar sahada keşfi yapılır akşama buraya gelir bir gün sonrasına da işlemin tamamlanır diyor. Kardeşim, muzum kurudu benim önceliğim olsun diyorum. Bunların hepsi tarımsal sulamayla ilgili diyor. Ben de onlarınki acil olmayabilir.  Zeytin, portakal, eski dikilmiş büyük muz olabilir. Bir gün, iki gün aciliyeti yoktur diyorum. Sırayla diyor.

Hasibe kızımız dinliyordu. Sanırım beni anladı ve "söz vermiyorum ama yarın ekiplere öğleye kadar seninkinin önceye alınmasını sağlamaya çalışacağım" dedi. sabah 8'de yanına geldim ve tamam ekibe bilgi verdim yapılacak dedi. Ve böylece o gün 16. gün abonelğim gerçekleşti ve muzu suladık.

Ziraat Odası, İlçe Tarım, İlçe DSİ Şubesi, DSİ Bölge Müdürlüğü arası gidiş ve tersine geri dönüş yazışmaları(Devlet kurumlarında) bir haftada tamamlanıyor. İşlerin daha pratik, daha hızlı, daha ekonomik ve daha etkili yapılmasını sağlamak için özelleştirdiğimiz Toroslar EDAŞ 16 günde aboneliğimi sağladı.

Bu yazı; bir eleştiridir.. hükümete bir mektuptur..  vatandaşı bilgilendirmedir/dertleşmedir. Özel kuruma karşı bir direniştir... Kamu oyuna bir açıklamadır..
Hoş kalın. Temmuz 2021, Anamur. İsmet Kadıoğlu.

YORUM EKLE