Hiç bir şey Allah'a gizli kalmaz

“HİÇBİR ŞEY ALLAH’A GİZLİ KALMAZ”
Lokman -aleyhisselâm- buyurur:
“Ey oğulcuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır.”(Lokman, 16)
Yine âyet-i kerîmelerde buyrulur:
“Ey Rabbimiz! Şüphesiz ki Sen, bizim gizlediğimizi de açığa vurduğumuzu da bilirsin. Çünkü ne yerde ne de gökte hiçbir şey Allâhʼa gizli kalmaz.” (İbrahim, 38)
“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa, onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse, onu görür.”(ez-Zilzâl, 7-8)
İLAHî RIZANIN HANGİ AMELDE OLDUĞU GİZLİDİR
PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN VE KEDİCİK
Sultan II. Mahmud'un eşi ve aynı zamanda İstanbul Aksaray’daki Valide Camii’ni yaptırmış olan Pertevniyal Valide Sultan vefat ettiğinde, kendisini salih bir kimse rüyasında güzel bir makamda gördü ve sordu:
“– Yaptırdığın bu cami dolayısıyla mı Allah seni bu makama yükseltti?”
Pertevniyal Valide Sultan:
“– Hayır.” dedi.
O salih zat şaşırarak:
“– O halde hangi amelinle bu mertebeye ulaştın?” diye sordu.
Valide Sultan şu ibretli cevabı verdi:
“– Çok yağmurlu bir havaydı. Eyüb Sultan Camii’ne ziyarete gidiyorduk. Yol üzerinde kaldırım kenarında oluşan su birikintisi içinde küçük bir kedi yavrusunun çırpındığını gördüm. Faytonu durdurdum; yanımdaki bacıya:
«– Git hemen şu kediciği al, yoksa zavallıcık boğulacak!..» dedim.
Bacı ise:
«– Aman Sultanım! Senin de benim de üstümüz kirlenecek.» deyip getirmek istemedi..
Ben de onu kırmamak için hemen arabadan inip çamurun içine girdim ve o kedi yavrusunu kurtardım.. Kedicik tir tir titriyordu.. Acıdım ve onu kucağıma alıp, iyice ısıttım.. Çok geçmeden zavallıcık canlanıverdi.. Allahu Teala bu yüce makamı, işte o kediye olan bu küçük hizmet ve merhametimden dolayı bana ihsan eyledi.”
Cenâb-ı Hak, bütün hayırlara tevessül edelim diye, ilâhî af, rızâ ve muhabbetinin hangi hayırda olduğunu gizlemiştir. Rabb’imizin rızâsı bâzen çok büyük bir amelde, bâzen orta, bâzense küçük gibi görünen bir amelde gizlidir. Bu sebeple hiçbir hayır küçük ve önemsiz değildir. Cenâb-ı Hak, gizli-açık, büyük-küçük, yapılan hiçbir hayrı zâyî etmez. Müʼmin, dâimâ Allah için iyilik yapabilme, hayırların anahtarı, şerlerin kilidi olabilme arzu ve heyecanıyla, elinden gelen gayreti göstermelidir.
YORUM EKLE