“HAVAİ FİŞEK” SORUMSUZLUĞU VE GÖRGÜSÜZLÜĞÜ…

 Gecenin sessizliğinde balkonunuzda sıcak ve nemli havanın gerginliğinde oturuyorsunuz.
Birden bir patlama sesi ile irkiliyorsunuz.
Bir yere bomba atıldı ya da bir yerde patlama oldu diye endişeleniyorsunuz.
Mahalledeki köpekler havlamaya başlıyor, evlerinde olanlar endişe ile pencerelerine koşuyorlar. İlk patlamadan sonra arka arkaya diğer patlamalar geliyor ve siz bunun havai fişek olduğunu anlayıp biraz rahatlıyorsunuz.
 
Düğününde havai fişek patlatmanın nasıl bir görgüsüzlük olduğunu düşünür ve kişiye nasıl bir zevk verdiğini merak ederim.
Bu pahalı eğlenceyi seyreden bu kentin ihtiyaçlı insanlarının olaya nasıl baktıklarını düşünürüm.
Terör olaylarında adeta silah gibi kullanılan havai fişekler nasıl bu şekilde serbest alınır, satılır, kullanılır? diye de sorarım.
 
Çevre Bakanlığı ve Çevre Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüğümde patlama sesinin Mersin’de alınan Mahalli Çevre Kurul Kararı’na uymadığı sonucunu çıkarıyorum. Eğer patlamada bir ölçüm yapılırsa ve diğer yönetmelik maddeleri uygulanırsa, bunun yasalara aykırı olduğu da görülecektir.
 
Hepimizi üzen Suruç’taki olaydan sonra birçok müzik ve eğlencenin iptal edilmesine rağmen, aynı gün Mersin’de kayıtsızca havai fişek gösterisi yapılması da ayrı bir utanç.
Ve şu anda da yaşanan sonraki üzücü olaylardan ve şehitlerimizden sonra hala havai fişek gösterileri sorumsuzca sürüyor.
 
Bir düğünde havaya balonlu mumlar uçuran düğün sahipleri havai fişeklerin kuşlara zarar verdiği için böyle bir yöntem uyguladıklarını anlatmıştı. Buradan havai fişeklerin diğer canlılara da zarar verdiğini anlıyorum.
 
Valiliğimiz ve Emniyet Müdürlüğümüz, seyreden birkaç kişi dışında binlerce insanı rahatsız eden bu havai fişek saçmalığına son verecek bir uygulama yapmalılar. Eğer ciddi bir kontrolünü yaparlarsa birçok yönden yasalara ve yönetmeliklere uyulmadığı görülecektir.
Özellikle şu sıralar yaşadığımız hassas dönemde bu tür gerginlik ve huzursuzluk yaratabilecek davranışlarda daha dikkatli olmak gerek.
 
Ama bence daha da önemlisi düğün sahipleri bu konuyu ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görüp, böyle bir görgüsüzlükten vaz geçmeli ve çevreye de zarar vermemeliler. 
 
HARUN ARSLAN
 
Not; yukarıda sözünü ettiğim acılı günlerimizde atılan havai fişeklerin Suphi Öner Öğretmen Evi’nden atıldığını öğreniyorum. İzinli olup olmadıkları ve yönetmeliğe uyup uymadığı ise şüpheli.
YORUM EKLE