VECİHİ HÜRKUŞ’UN İSMİ YAŞATILACAK…

VECİHİ HÜRKUŞ’UN İSMİ YAŞATILACAK…

VECİHİ HÜRKUŞ’UN İSMİ YAŞATILACAK…

PİLOT ASTSUBAY VECİHİ HÜRKUŞ’UN İSMİ TÜRKİYE EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ MERSİN İL BAŞKANLIĞINDA YAŞATILACAK…

TEMAD Mersin İl Başkanlığı hizmetine açılacak olan ve tadilatı devam eden yerleşke içerisindeki salona Türk Havacılık tarihinde önemli bir yere sahip Asker, Gazi, Mühendis, Ulusal Kahraman, İlk Yerli Uçak Üreten Pilot Astsubay Vecihi HÜRKUŞ’un isminin verilmesi Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılmıştır.

PİLOT ASTSUBAY VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR.

6 Ocak 1896 tarihinde İstanbul‘da doğdu.

I. Dünya Savaşı‘na katıldı. Yaralanınca İstanbul’a dönerek tedavi olduktan sonra, Yeşilköy‘deki Tayyare Mektebi‘ne de girerek pilot oldu. 

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında pilot brövesi alarak Kafkas cephesinde 7. Tayyare Bölüğü‘nde Ruslara karşı harekata katılan Pilot Astsubay Vecihi HÜRKUŞ, başarılı keşif ve bombardıman uçuşları yapmış ve bu arada girdiği bir hava muharebesinde bir Rus uçağını indirmiştir. 

Pilot Astsubay Vecihi HÜRKUŞ, “KAFKAS CEPHESİNDE DÜŞMAN UÇAĞI DÜŞÜREN İLK TÜRK PİLOTU” ünvanı alan bir kahraman Astsubaydır.

 

Daha sonra Ruslara esir düşen Vecihi HÜRKUŞ, Hazar Denizi‘nin Azerbaycan kısmında bulunan Nargin Adasında esir olarak tutuklu iken yüzerek İran üzerinden kaçmayı başarmış ve yurda dönerek 1918 yılı yaz başında Yeşilköy‘de konuşlanmış bulunan 9. Harp Tayyare Bölüğü‘nde görev almıştır.

 

Bu bölükte görevli iken bir av uçağı tasarımı yapan Pilot Astsubay Vecihi HÜRKUŞ’ un bu projesi yarım kalmıştır. Daha sonra kendi isteği ile terhis olup sivil pilot olarak Mustafa Kemal’ in yanında Kurtuluş Savaşı‘na katılan Pilot Vecihi HÜRKUŞ özellikle İnönü ve Sakarya savaşı sırasında çok başarılı keşif ve destek uçuşları yaptığı gibi bir Yunan uçağını da düşürmüştür. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. İzmir (Gaziemir – Seydiköy) hava meydanına ilk giren ve işgal eden kişidir.

 

Pilot Astsubay Vecihi HÜRKUŞ ’a ATATÜRK’ ün önerisiyle TBMM tarafından kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiş, ayrıca TBMM tarafından üç kez de takdirname verilmiştir. (TBMM’den 3 defa takdirname verilen tek askerdir). Savaştan sonra İzmir’de yeni tayyarecileri eğitmeye devam etmiştir. 1924 yılında askeri vesayet altında ilk yerli uçak olan VECİHİ K VI yı yapmış ve uçurmuştur. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER