Türkiye'nin Desteğe Her Türlü Hakkı Var

Merkel açıkladı

Türkiye'nin Desteğe Her Türlü Hakkı Var

Merkel çıkış yaptı!

"Türkiye'nin desteğe her türlü hakkı var"

İpin ucunun kendisine dokunacağını anlayan Almanya Başbakanı Merkel, üç milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye'ye mali desteğin sürmesi ve mülteci mutabakatının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Konu AB zirvesinin de gündeminde olacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye ile 2016 yılında imzalanan mülteci mutabakatının uzatılmasını istedi.

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞE HER TÜRLÜ HAKKI VAR"

Merkel Berlin'deki görüşme sonrasında yaptığı açıklamada:

bundan sonrası için bir perspektife ihtiyaç olduğunu, konunun Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB liderler zirvesinde gündeme geleceğini belirterek 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı barındıran Türkiye'nin desteğe her türlü hakkının olduğunu vurguladı.

AB'nin Türkiye'ye desteğinin sürmesi gerektiğini kaydeden Merkel, Draghi'ye işaret ederek "İkimiz de Türkiye'nin işbirliği olmadan yol alamayacağımız konusunda hemfikiriz diye düşünüyorum" dedi.

AB mülteci zirvesi: Türkiye - AB anlaşmaya 18 Mart 2016 tarihinde vardı.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa'ya göç eden mültecilerin sayısının azaltılması için müzakere edilen metin üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter mesajında Türkiye ile 28 AB üyesi arasında oybirliğiyle uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Anlaşmaya göre, Pazar gece yarısından sonra Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecek.

Bunun karşılığında da Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'den mültecileri kendi ülkelerine alacaklar.

Merkel ve Leyen: Türkiye’ye destek vermeliyiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yapılan göç mutabakatının önemli olduğunu ve daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi

Başbakan Angela Merkel, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi barındırdığına işaret eden Merkel, "Anlaşma önemli ve daha da geliştirilmeli. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırma konusunda muhteşem bir iş yapıyor. Türkiye desteğimizi hak ediyor" dedi.

Alman Şansölye ayrıca AB Zirvesi'nde Gümrük Birliği konusunun da ele alınacağını belirtti.

Merkel, UEFA 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İngiltere'de oynanacak yarı final ve final maçlarının yerini değiştirme konusunun sorulması üzerine de Büyük Britanya'nın varyant bölgesi olması nedeniyle UEFA'nın sorumluluk çerçevesinde karar vereceğini umduğunu ancak yine de tribünlerin çok dolu olmasını doğru bulmadığını belirtti.

Almanya Başbakanı, İngiltere hükümetinin bu konudaki gerekli hijyen önlemlerini mutlaka alacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

"Önemli olan Türkiye'ye destek olmamız"

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen son günlerde Türkiye ile çok sayıda görüşme yaptıklarına işaret ederek "En son dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. AB Zirvesi'nde iklim, gümrük birliği ve göç mutabakatı görüşülecek" dedi.

Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere değinen von der Leyen, "Burada önemli olan Türkiye'ye destek olmamızdır. Türkiye'de bulunan 3,7 milyon Suriyeli mülteci var. Oradaki insanların bir perspektifi olmalı. Bu bizim için önemli. Bu konuyu Konseyde gündeme getireceğim" ifadelerini kullandı.

Ursula von der Leyen ayrıca yeni tip koronavirüsün Delta varyantının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Delta varyantının baskın bir varyant olduğunu vurgulayan von der Leyen, iyi olan kısmın mRNA teknolojisine dayanan aşılar ile AstraZeneca aşısının bu varyanta karşı da koruma sağlayabilmesi olduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2021, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER