Petrol fiyatları fırladı

Petrol fiyatları, son son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, diğer emtia fiyatlarında da özellikle Amerikan dolarının değer kazanması nedeniyle artış yaşandı.

Petrol fiyatları fırladı
Altının onsu 1,468 dolar, gümüşün onsu ise 1980'den bu yana en yüksek seviyeden 40 dolardan seyrediyor. Dolar ise 15 ayın en düşük seviyesinde.

Euro ise, son haftalarda faiz artışı beklentileri nedeniyle artış yaşıyor... Amerikan Merkez Bankası'nın yakın zamanda herhangi bir faiz artışına yönelmesi beklenmiyor. FED, piyasaya para pompalama politikasını ise sürdürüyor.

İngiltere'nin de enflasyonla mücadele edebilmek için faiz artışlarında artışa gitmesi bekleniyor.

Altın, fiyat artışına karşı en dirençli emtia. paranın değerinde erozyona neden olan enflasyon artışı yatırımcıları yoğun olarak altına yönlendiriyor. Piyasalarda asıl kaygıya neden olan ise, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlıkların petrol arzı üzerinde oluşturduğu baskı.

Dünyanın 17. en büyük petrol ihracatçısı Libya'da Kaddafi güçleriyle isyancı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle petrol ihracı darbe yemiş durumda.

İsyancıların kontrolündeki bölgelerde yetkililer, NATO'dan petrol alanlarının güvenliğini sağlamasını istiyor.

İsyancı liderler de önümüzdeki iki hafta içinde bu bölgelerden tam kapasiteyle petrol ihracına başlayacaklarını söylüyor.

Petrol arzında azalma yaşanırken, petrole talep de giderek artıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme talebi körükleyen en önemli neden.

Uluslararası Para Fonu da, arz talep dengesizliğinin fiyatları daha da yukarı çıkaracağı uyaırısında bulundu.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER