Dolar karşısında değer kazanan para

Türk Lirası, yaklaşık 1 haftadır düşüş çizgisini bozmayan dolar karşısında değer

Dolar karşısında değer kazanan para

1 haftalık süreçte yüzde 4,5’tan fazla değer kazanan Türk Lirası, dolar karşısında kazanan olmaya devam ediyor. Dolar/TL haftaya 8,66 civarında başladıktan sonra kademeli bir düşüşle 8,28 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle, Dolar/TL kuru 11 Mayıs tarihinden itibaren en düşük seviyeye gelmiş oldu.

Gelişen ülke para birimlerinde bu hafta en çok değer kazanan para birimi Türk lirasını, sırayla Meksika pesosu ve Rus rublesi takip ediyor. Gelişen ülkeler arasında bu hafta en fazla değer kaybeden ülke para birimi ise yüzde 1,03 ile Peru solü oldu.

ABD ENFLASYONU BEKLENTİLERİ AŞTI

Mayıs ayında ABD'de enflasyon yıllık yüzde 5 olarak gerçekleşti, aylık yüzde 0,6 olarak gerçekleşerek beklentileri aşan enflasyon en son Ağustos 2008'de bu seviyelere ulaşmıştı.

ERDOĞAN VE BIDEN GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

Wells Fargo’nun New York merkezli kur stratejisti Brendan McKenna’ya göre piyasalar yüksek enflasyon verisine karşın Fed’in gevşek para politikalarını sürdüreceğine inanıyor.

McKenna; ‘Yüksek enflasyon ve sıfıra yakın faizler ABD’de daha da negatif reel faizler yaratıyor’ diyerek, bu durumun gelişen ülke para birimlerine yaradığına işaret etti. Türk lirasının olumlu ayrışmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek görüşmeye ilişkin umutlar da etkili oluyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası daha önce beklenti anketi olarak bilinen, 'Piyasa Katılımcıları Anketi' sonuçlarını yayımladı.

Buna göre yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13,81 iken, bu anket döneminde yüzde 14,46'ye yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 11,81 iken, bu anket döneminde yüzde 12,12 olarak belirlendi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 9,99'dan yüzde 10,16'ya yükseltildi.

Yıl sonuna ilişkin Dolar/TL beklentisi 8,71'den 8,95'e yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,95 TL iken, bu anket döneminde 9,23 TL olarak gerçekleşti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER