CHP kurultayı sona erdi

CHP'nin iki günlük Tüzük Kurultayı sona erdi. Bugün tüzükteki 9 madde için toplanan kurultayda yapılan oylamada, muhaliflerin değişmesini istediği 9 madde oy çokluğuyla reddedildi.

CHP kurultayı sona erdi

Oylama sonrasında 9 maddennin reddedilmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir teşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye geldi. "Gençlik kollarına yüzde 10 daha artırdık. Sayınızı artırın" diyen Kılıçdaroğlu, "İki kurultayımızın da toplanmasına vesile olan 362 arkadaşımızın CHP'li olmalarından en ufak bir endişem yoktur. Bunun altını özenle çiziyorum. Tüzük kurultayımızda oylamalar sırasında evet veya hayır diyen hiçbir delegenin CHP olmasından şüphem yoktur. Elbette ki, eleştiriler olacaktır, saygı çerçevesinde bütün eleştiriler benim başımın üstündedir. Herkesi seviyorum, herkese saygı duyuyorum" şeklinde konuştu.

"Biz bir örgütüz. Kökleri tarihin derinliklerinde olan bir çınarız biz" diyen CHP lideri, "Gençlerimiz o çınarın dallarıdır, çiçekleridir" diye konuştu. Kurultayın sakin geçmesinden dolayı mutluluklarını dile getiren CHP lideri, "Hiç kimsenin endişesi olmasın. CHP halkın partisi olacaktır, CHP çağdaş bir sosyal-demokrat parti olacaktır" dedi. "Geçmiş tüzüğü ben yapmadım, altında benim imzam yok. Geçmiş tüzük geçmişte yapılmıştır" diyen Kılıçdaroğlu, "Hedefimiz gelecek. Hedefimiz CHP'nin iktidar olmasıdır" şeklinde konuştu.

İZDİHAM YAŞANDI

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı öncesi delegeler, salona girmek isterken izdiham yaşanmasına sebep oldu.
Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen CHP 17. Olağanüstü Kurultayı'na katılmak üzere salona gelen delegeler içeriye girerken izdiham yaşandı. Salon kapısında yaşanan yoğunluk nedeniyle itişmeler yaşanırken, delegeler bu sırada zor anlar yaşadı.

YUMRUK YUMRUĞA KAVGA!

CHP'nin tüzüğün 9 maddesinin ele alınacağı 17. Olağanüstü Kurultayı'nda tansiyon yükseldi. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda kurultayın başladığı dakikalarda, salon dışında sert tartışmalar yaşandı. CHP'nin eski MYK üyesi Savcı Sayan, spor salonu kompleksine girilen ana kapıda yaşanan yoğunluk dolayısıyla bir süre içeri giremeyince güvenlik görevlileriyle tartıştı. Sayan, salonun giriş kapısında ise partililerle karşı karşıya geldi. Savcı Sayan ile bazı CHP'liler arasında yaşanan sert tartışma yumruklaşmaya kadar vardı. Sayan, yaşanan kavganın ardından salona girdi.

Bu arada CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, kurultayın açılması için yeterli delege sayısına ulaşıldığını söyledi. Batum, "Deniz Baykal gelecek mi?" sorusuna, "Baykal gelecek mi gelmeyecek mi haberim yok" karşılığını verdi.

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılış konuşmasında, "Dün bütün herkesi kucakladık, bütün dünyaya şunu gösterdik; artık CHP'nin kurultayları değişti. CHP kurultayları artık barışın ve özgürlüklerin dile getirildiği kurultaylardır" derken, yuhalamalara rağmen konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Mersin Milletvekili İsa Gök ise, "Sayın Genel Başkandan istirhamım, sürekli konuşmalarınızda sürekli Mustafa Kemal diyorsunuz. Bu benim şahsi kanaatim.


Lütfen Mustafa Kemal Atatürk deyin" diyerek Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulundu.

CHP'nin ikinci gün kurultayı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na gelmesiyle başladı. Delegelerin de tribünlerde yerlerini aldığı kurultay salonunda Kılıçdaroğlu, delegeleri selamlayarak eski genel başkanlar Altan Öymen ve Hikmet Çetin'in yanına oturdu. Daha sonra kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, verilen dilekçeye göre Kurultay Başkanlığı'na Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in önerildiğini ve Keskin'in Kurultay Başkanlığı'na seçildiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra ise delegeleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı okumaya davet ederek, delegelerin bulunduğu bölümde kendisine ayrılan yere geçti. Kılıçdaroğlu, ardından ise tekrar açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Konuşmasında "Birileri şunu bekliyordu, CHP'de kurultay olacak kavgalar, sandalyeler uçuşacak" diyen Kılıçdaroğlu, "CHP yeni bir yol haritası çiziyor, halka doğru giden bir yol haritası çiziyor" dedi. "Bütün dünyanın dikkatini buraya çekeceğiz" diyen CHP lideri, bütün sorunları aşabileceklerini ve bunu demokrasi ve özgürlük içinde yapacaklarını kaydetti. Tek boyutlu anlayışın, tek boyutlu düşüncenin demokrasilere sığmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, dün çok büyük bir sınav verdiklerini söyleyerek, "Demokrasisi gelişmiş bir CHP var artık halkın karşısında" diye konuştu.
Suriye'deki sorunları AK Parti'nin merak etmediğini savunan Kılıçdaroğlu, Suriye'yi merak eden partinin CHP olduğunu, herkesin çatısının altında yer bulacağı tek partinin CHP olduğunu söyledi. "Ortak ses, ortak güç oluşturacağız" diyen Kılıçdaroğlu, dün gerçekleştirilen kurultay içinse şunları söyledi:

"Dün bütün herkesi kucakladık, bütün dünyaya şunu gösterdik; artık CHP'nin kurultayları değişti. CHP kurultayları artık barışın ve özgürlüklerin dile getirildiği kurultaylardır."

Kılıçdaroğlu, dünkü kurultaya katılan delegelere teşekkür ederek, "Buradan CHP delegelerine bir kez daha, bir kez daha ve bir kez daha teşekkür ediyorum. CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum. Hiç kimse telefon açıp, şöyle oyunu kullan veya şöyle yap demedi. Onları özgür iradeleriyle baş başa bıraktık. Hiçbir delegenin iradesine de ipotek koymadık. Herkes özgürce gelmeli ve düşüncelerini söylemeli. Çünkü ben CHP'li delegelerin sağduyusuna güveniyorum, yurt severliklerine güveniyorum" şeklinde konuştu.

İSA GÖK: "BEN UYARIYI YAPMAK İSTİYORUM. BEN PARTİMİN NEFERİYİM"


Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından İsa Gök'ün salona girmesiyle partililerin bazıları Gök'ü yuhaladı. Bunun üzerine Divan Başkanı Adnan Keskin, partilileri yuhalamamaları konusunda uyardı. Mersin Milletvekili İsa Gök, daha sonra konuşma yapmak üzere kürsüye geldi. Gök, "Sayın Genel Başkandan istirhamım, sürekli konuşmalarınızda sürekli Mustafa Kemal diyorsunuz. Bu benim şahsi kanaatim. Lütfen Mustafa Kemal Atatürk deyin" diye konuştu.

Bir tüzük taleplerinin olduğunu, bunun uzun bir süre gündeme getirilmediğini dile getiren İsa Gök, çifte kurultayın şık olmadığını ifade etti. "Kurultaylardan korkmamak lazım, kurultayları yapmak lazım" diyen Gök, "Gelin görün ki, bizim kurultaylarda ideolojik tartışmalara giremiyoruz" şeklinde konuştu.

Dünkü kurultaya kimsenin huzuru bozmaya gelmediğini dile getiren Gök, tüzükte meydana gelen bazı maddelerin partiyi hukuki olarak sıkıntıya sokmaması için konuşmak istediğini söyledi. "Ben uyarıyı yapmak istiyorum. Ben partimin neferiyim" diyen Gök, "Bana saldırılıyor, dosyalarım parçalanıyor. 'Saldırıya bakın Sayın Genel Başkanım' diyorum ama bakılmıyor. Sonra televizyonlarda bakıyorum eşime kadar laflar atılmış" diye konuştu.

İsa Gök'ün konuşması sırasında bazı delegelerin Gök'ü yuhalaması üzerine Divan Başkanı Adnan Keskin araya girdi. "CHP sol olmak zorundadır, CHP altı okunu unutmamak zorundadır. CHP geçmişini, Kuva-i Milliye'yi, Halk Fıkrası'nı unutmamak zorundadır" diyen Gök, "Kadın kotasıyla ilgili de bir ironi yapmak istiyorum. Yüzde 25'ken kota, çok doldurduk ya, yüzde 33'ken tam doldururuz arkadaşlar. Güvenim tam. Yeni bir yol çizilmekten bahsediliyor. Bu yol CHP'nin ruhuna, Kuva-i Milliye ruhuna uygun olması gerekir.Yoksa bu politika CHP'yi AK Partilileştirir" dedi.

Gök, "Genel başkancı yapılanma, tek adamcı yapılanma sol örgütlenmelerde yer almaz" diyerek, tek adamcı olunduğu zaman solcu olunamayacağını ifade etti. Gök, yeni tüzükle kurultaya çağrı yapmanın da artık imkansız hale getirildiğini iddia ederek, konuşmasına son verdi.


İsa Gök'ün konuşmasının ardından ise Kurultay Başkanı Adnan Keskin, İsa Gök'ün dünkü kurultayda gazetecilere yaptığı açıklamada, noter onaylı delege sayısı açıklamalarına karşılık verdi. Keskin, İsa Gök'ün elindeki listenin kendi masasına getirilmediğini, İsa Gök'ün kendisiyle temasa geçmeden dışarı çıkarak gazetecilere açıklama yaptığını ifade etti. Adnan Keskin, dün kurultaya katılan hazirun cetvelinin de elinde olduğunu belirterek, yeterli imza sayısının aşıldığını ve bu rakamın bin 31 olarak tutanaklara yansıdığını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER