Cami-Cemevi Yan yana olmaz

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Mersin’de Cami-Cem Evi Projesi ve Savaşa Hayır Mitingi düzenlendi. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde gerçekleştirilen mitinge çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum dernekleri katıldı.

Cami-Cemevi Yan yana olmaz

 Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, camilere ve bütün inançlara kutsallar diye baktıklarını ifade ederek, “Soruyorum size. Ezan sesiyle bağlama sesi bir arada olur mu? Biz camileri kutsal yerler olarak görüyoruz. Orası toplumun ibadet, inanç merkezidir. Ama biz diyoruz ki; bırakın cem evlerimize dokunmayın. Çekin elinizi inançlarımızdan, inanç merkezlerimizden” dedi. 

Mersin’de Cami-Cem Evi Projesi ve Savaşa Hayır Mitingi düzenlendi. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde gerçekleştirilen mitinge, CHP Mersin milletvekilleri Vahap Seçer ile Aytuğ Atıcı, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, STK ve siyasi parti temsilcileri ile yüzlerce insan katıldı. Mitingde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, bu ülkede Aleviler için normal olmayan sürecin yaşandığını savundu. Barış sürecinin başlamasında Alevilerin yok sayıldığını iddia eden Demir, “O Aleviler ki bu barış sürecinin dışında bırakılmamıza rağmen analar ağlamasın, ülkemize barış gelsin diye kurultaylar, çalıştaylar yaptı. Biz Aleviler bu ülkeye barışın gelmesi için Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi barış değil, inançlarında özgürleştiği, herkesin özgürce yaşadığı, herkesin hak ve özgürlük taleplerini özgürce ifade ettiği bir ülke özlemi için bir barış talebimizi her platformda dile getiriyoruz. Yine anayasal süreç içerisinde Aleviler yok sayıldı. Parlamentoda grubu bulunan 4 siyasi partinin hazırladığı bir taslak var ama maalesef ki o taslakta Alevilerle ilgili tek bir hak bulamasınız. Kürtlerle ilgili tek bir hak bile bulamasınız. Azınlıklarla ilgili tek bir hak bulamasınız. Anlaştıkları 60 tane madde var diyorlar. Ne olduğunu kimse bilmiyor” şeklinde konuştu.



“EZAN SESİYLE BAĞLAMA SESİ BİR ARADA OLUR MU?”

Cami-Cem Evi Projesi hakkında da konuşan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soruyorum size. Ezan sesiyle bağlama sesi bir arada olur mu? Biz hiçbir zaman, hiçbir şekilde bir Alevi camiye karşı olmuş mu? Hayır. Biz camilere, bütün inançlara kutsallar diye bakıyoruz. Orası toplumun kutsal yeridir. Orası toplumun ibadet, inanç merkezidir. Ama biz diyoruz ki cem evimize dokunmayın. Cem evlerimizi zaten biz bütün içimizdeki Hızır Paşalara rağmen bütün içimizdeki çürük elmalara rağmen kendimiz yapıyoruz. Dedelerimize maaş bağlamayı bırakın. Biz dedelerimizi bugüne kadar kimseye muhtaç etmedik, bu toplum bundan sonra da kimseye muhtaç etmez. Yüz yıllardır boyun eğmemiş Aleviler buna evet mi diyecekler. Tabii ki hayır diyeceğiz. Biz bunun için alanlardayız. Çekin diyoruz elinizi inançlarımızdan, inanç merkezlerimizden. Bırakın gölge yapmayın, başka ihsan istemez.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise Türkiye’de ötekileştirilmiş tüm kimliklerle meydanlarda olmak istediklerini söyledi.



AK PARTİ MİLLETVEKİLİ METİNER’E TEPKİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in bir televizyon programında cem evleriyle ilgili söylemine tepki gösteren Bülbül, “Terör yuvası neresidir biliyor musunuz? Terör yuvası Ali İsmail Korkmaz’ı katledenlerin olduğu yerlerdir. Terör yuvası bizim tepemize gaz bombası atanların, Taksim’i gaz bombasına boğanların, Abdullah Cömert’leri katledenlerin olduğu yerdir terör yuvası. Biz bunu aynı şekilde iade ediyoruz. Edepten yoksun. Senin bilgin cem evini tartışmaya yetmez. Haddini bileceksin” diye konuştu



“SAYIN KILIÇDAROĞLU ÖĞRENCİ ANDININ KALDIRILMASIYLA İLGİLİ KALKIP DERSENİZ Kİ ‘AKP TÜRKLÜĞÜ ORTADAN KILDIRMAK İSTİYOR’, BU KOMİK BİR ŞEY OLUYOR”

CHP Genel Başkanı Genel Kılıçdaroğlu’na da tepki gösteren Bülbül, “Sayın Kılıçdaroğlu. Etnik ve dine dönük siyaset yapmama özelliğinize eyvallah. Lakin öğrenci andının kaldırılmasıyla ilgili kalkıp derseniz ki AKP Türklüğü ortadan kıldırmak istiyor bu komik bir şey oluyor. AKP Türklüğü kaldırmak istemiyor. AKP Türklüğü pekiştirmek istiyor. Sizin sorumluluğunuz sosyal demokrasidir. Türkiye’nin demokrasi güçlerinden sorumluluk duymaktır. Alevi inancının özgürlüğünden, Kürt sorununun çözümünden, Türkiye’nin demokratikleşmesinden sorumluluk duymaktır. Bırakın Türk kimliğine sahip çıkmayı. Türk kimliğinin zaten sahibi var. Türklere bir şey olmaz” diye konuştu.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de kimsenin dininden, dilinden, inancından dolayı horlanmamasını istediklerini belirterek, “Biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Şimdi Cami-Cem Evi Projesi’ni ortaya attılar. Buna hayır demek için alanlara inmeliyiz. cami-cem evini aynı yere yapmak isteyenler bizim geçmişimizi bilmediklerindendir. Bunlara karşı daha diri olmalıyız. Cem evi, cem evi olduğu için güzeldir. Cami, cami olduğu için güzeldir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sanatçılar Tolga Sağ ile Cihan Çelik konser verdi.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2013, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER