Akdeniz Belediyesi’nden işçi maaşlarına 425 lira artış

Akdeniz Belediyesi’nin DİSK Genel-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesiyle, belediye işçilerinin maaşlarına 425 lira zam yapıldı. Zamla birlikte en düşük işçi maaşı 2 bin 995 liraya yükseldi.

Akdeniz Belediyesi’nden işçi maaşlarına 425 lira artış
 Akdeniz Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) ile bir süredir devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Belediye konferans salonunda, 2 yılı kapsayacak sözleşme için imza töreni düzenlendi. Törene, Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ve işçiler katıldı.
Genel-İş Şube Başkanı Göksoy, törende yaptığı konuşmada, TİS sürecinde yetkililerle görüşüldüğünü ve belirli bir noktaya varıldığını ifade etti. Mersin’de işçi servisinin yaşadığı tren kazasına da değinen Göksoy, “Geçen hafta Mersin’de bir iş kazası, daha doğrusu bir cinayet yaşandı. 10 emekçinin hayatını kaybettiği, 5 emekçinin de yaralandığı bir olay. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi ilkel ve çağdışı hemzemin geçitler yok. Bu kazalar sadece hemzemin geçitlerde değil, tersanelerde, fabrikalarda ve kömür madenlerinde yaşanıyor. Bu kaza ve cinayetlerin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Kani Beko ise yaklaşık 5 milyonu bulan asgari ücretli işçilerin açlık sınırının da altında kaldığını söyledi. Asgari Ücreti Tespit Komisyonu’nun, 2014 yılı için birinci 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 4 zam yaptığını anımsatan Beko, “Bizim de araştırmalarımız var. Araştırmalara bakıyoruz, Türkiye’de 1 milyon insan geceleri aç olarak yastığa başını koyuyor. Ülkede 5 milyona yakın işsiz var. Bizim işçi ve emeklilerimiz, son dönemde sadece tüketici kredisi aldığından ötürü bankalara 350 milyar lira borçlular. Bu borcun yüzde 25’i icralık durumdadır” dedi.
Akdeniz Belediye Başkanı Türk de yeni dalga zamlarla asgari ücrete yapılan sembolik artışın fazlasıyla geri alındığını kaydetti. Bütün bu olumsuz tablo karşısında mevcut toplu iş sözleşmesinin kapsamını önemli ölçüde geliştirdiklerinin altını çizen Türk, “Örneğin sözleşme çerçevesinde tüm yevmiyelere 15 lira zam yaptık. En düşük taban yevmiyesini 72 liradan 77 liraya çıkardık. 15 lira zamla birlikte en düşük yevmiyeyi 92 liraya yükseltmiş olduk. Yine yevmiyelere kıdem tazminatından kaynaklı ortalama 1,5 lira artış sağladık. Doğum yardımını 400 liradan 600 liraya, ölüm yardımını 500 liradan 700 liraya çıkardık. Yılbaşı ve Ramazan Bayramı yardımlarını 100 liradan 200 liraya, Kurban Bayramı yardımını da 150 liradan 250 liraya çıkardık. Örnek vermek gerekirse 1990 yılı girişli bir arkadaşımızın net zam tutarını 374 lira artışla 3 bin 405 liraya yükselttik. En düşük ücretli işçimizin net zam tutarını 425 lira artışla net 2 bin 995 liraya çıkarttık. Özetle, sözleşmemizin odağına emeği ve emekçiyi koyduk” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 16:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER