Aile Hekimleri Nöbetlere Karşı Yürüdü

Mersin Aile Hekimleri Derneği, torba yasayla aile hekimlerinin zorunlu olarak tutacağı acil nöbetleri ve birinci basamaktaki sağlık politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Aile Hekimleri Nöbetlere Karşı Yürüdü
Sabah saatlerinde Mersin İstasyon Meydanı'nda toplanan aile hekimlerine, Adana Aile Hekimleri Derneği, Mersin Tabip Odası üyesi doktorlar da destek verdi. İstasyon Meydanı'nda sloganlar atan doktorlar, 'Sağlıkta Torba Yasaya' tepki gösterdiler. Buradan Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyüş yapan aile hekimleri, yürüyüş boyunca da sloganlar atarak tepkilerini sürdürdüler. Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde aile hekimleri adına açıklamalarda bulunan Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, 2010 yılından itibaren aile hekimliğinin yasalaştığını ve tüm Türkiye'de uygulamaya geçildiğini hatırlatarak, "Aile hekimliği uygulaması maalesef hala pilot bir uygulamaymış gibi devam etmektedir. Aile hekimliği uygulaması çalışma huzuru ve barışını bozar nitelik almıştır. Görünen odur ki o pilot yakında uçağı düşürecek ve bu uygulama sona erecektir. Bizler Bakanlığımız tarafından kandırıldık. Aile hekimliğine başladığımız ilk yıllarda evrensel aile hekimliği uygulamalarından örnekler verildi. Adli nöbet tutmayacaksınız dendi bugün tutuyoruz, acillerde çalışmayacaksınız dendi bugün acillerde, semt polikliniklerinde, 112'lerde keyfiyetle zorunlu nöbetler yazılmak istenmektedir. İş güvenceniz olacak dendi, oysa bugün güvencesiz sağlık hizmeti sunmaya zorlanmaktayız. Her geçen gün artan iş yükümüz, özlük hak kayıplarımız, ücretlerimizde azalma, angarya görevler ve son olarak torba yasayla da aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına zorunlu asgari 8 saat nöbet getirilmiştir" dedi.

Acil servislerin sorunlarına ciddiyetle yaklaşmak gerektiğini belirten Şen, "Bakanlığımız ülkemizde acil servislere başvuru oranı 90 milyonu aşmışken bu rakamı arttıracak söylem ve eylemlerden uzak durmalıdır. Bu durumda olmamızın sebebi popülist sağlık politikalarıdır. Bu politikalar hem biz sağlık çalışanlarının hem de halkımızın sağlığını bozmaktadır. Bakanlığımızdan acil servislerin çalışma şartlarını iyileştirmesini, acil servisleri eğitim yeri, hastaları eğitim materyali olarak görmemesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Taleplerini de dile getiren Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: "7-24 çalışmaya zorlanan biz hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Kamuda sadece hekimlere uygulanan, torba yasayla bir takım kişilere kıyak geçilerek, onlar için iptal edilen mecburi hizmetin, tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Sağlık personelinin emekliliğinde yaşadığı tüm hak kayıplarının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Çalışma huzuru ve barışını bozan, hekimleri çıkar çatışmasına yönlendiren sanal ASM'lerin açılmamasını istiyoruz. Mersin Aile Hekimleri Derneği olarak deneme tahtasına dönmüş sürekli değişen yasa ve yönetmeliklerle, bu sağlıksız sağlık politikaları ve bu akıl dışı projeleri durdurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadelemiz meslek ilkelerimiz, onurumuz, geleceğimiz, halkımızın hak ettiği ulaşılabilir, eşit sağlık hizmeti almasını sağlamak içindir."

Basın açıklamasının ardından aile hekimleri, olaysız bir şekilde eylemlerine son verdiler.
Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 14:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER