Ahmet Görgülü: EMEĞİN BAYRAMI 1 MAYIS

Ahmet Görgülü: EMEĞİN BAYRAMI 1 MAYIS

Ahmet Görgülü: EMEĞİN BAYRAMI 1 MAYIS

EMEĞİN BAYRAMI 1 MAYIS

1 Mayıs emek ve dayanışma günü..Eski adıyla İşçi bayramı.Bayram sevinç ve neşenin milletçe paylaşıldığı gündür.Bayram kardeşliğin, dayanışmanın, paylaşmanın bir başka kardeşi ve insan için yapılan fedakarlığın adıdır.Bir lokma ekmeğin ,bir yudum suyun paylaşıldığı gündür.

Bizde Emek bayramı bin bir sorunla yaşama mücadelesi verenlerin siyasi iradeye seslerini yükselttikleri gündür.Meydanlarda talepler dillendirilir ,Güç gösterisi yapılır,sonrada emeğin alın terinin ziyanı bi şekilde devam eder.

        Yıllardır işçi bayramı diye bildiğimiz 1 Mayısı kutlama maksadıyla alanlara meydanlara inen marjinal,yüzleri maskeli ,elleri sopalı gruplar ne yazık ki işçi bayramını tüm çalışanlara ve ülke insanına zehir ettiler. Sokakları meydanları ,şehirleri yıkıp yakıp savaş alanına çevirirlerdi.  

  Hak arama adına ...İş ,Aş, Emek,Özgürlük için alanlara inenlerin meydanı boş bulup istismar etmesinde ne yazık ki sağ duyulu diye bildiğimiz insanların korkaklığı sessizliği de onlara güç kuvvet verdi.

     Artık sendikacılığı hak arama işini ahlaki ve hukuki çerçevede yapabilecek erdemliler topluluğu diyebileceğimiz insanların bizde varız , diyerek sorumluluk üstlenerek her bir işkolunda örgütlenerek ve güçlenerek ,emek sömürüsünün her çeşidine , dur diyebilecek dünyanın en büyük emek hareketini oluşturmuşlardır. 

Bugün Masada ve meydanlarda emek mücadelesi hukuk kuralları çerçevesinde kardeşlik havasın içinde yapılabiliyorsa burada Memur-Sen ve Hak-İş gibi medeniyet değerlerimizin temsilcisi sendikalarımızın gayret ve çabalarını göz aradı edemeyiz.

Sene 2021 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutluyoruz.Birçok alanda çalışan emekçilerin Korona virüsü nedeniyle işyerlerinin yüzde sekseninin kapandığı ileriki süreçte ciddi bir sıkıntının olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.Kapital sitemin para babaları karlarından dahi fedakarlık yapamayıp en küçük bir krizde emekçileri ücretsiz izin veya kapı dışarı etmeleri emeğe , alın terine verilen değeri ortaya koymaktadır. 

 Ümitle sorunların çözüm beklediği bir günde ..

*Kayıt dışı çalışan işçinin en fazla olduğu,

*İş kazalarında her gün 6 kişinin yılda yaklaşık üç bin kişinin öldüğü,

Çalışan Üreten sendikanın ve üyenin kazanımını HARRANLI olanın da hiçbir emek sarf etmeden aldığı , üstelik birde nankörlük ettiği,

*12 milyon işçinin emekçinin bulunduğu bir ülkede sadece 900 binin sendikalı olduğu,Diğerlerinin sendikalı olduklarında işveren tarafından kapı dışarı edildiği ve siyasi iradenin bunu seyrettiği çalışanların emekçilerin üretimden gelen güçlerini kullanmalarına fırsat verilmediği,

* Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin ödendiği,

* Kıdem tazminatının tartışma konusu olduğu,

* Taşeron kamu işçisinin kadro beklediği,

* İş kanunu ve uluslararası normlara göre 15 yaş altı çocukların çalıştırıldığı,

* 2 milyon çocuk işçinin kötü şartlarda çalıştığı,

* 5 milyonu kayıtlı ,yedi buçuk milyon işsizin bulunduğu ,bir günde Emek bayramı yapılabilir mi 

         El emeğinin alın terinin,mübarek muhterem değerli olduğunu bildiren bir dinin mensuplarına "İŞÇİNİN ÜCRETİNİ,HAKKINI ALIN TERİ KURUMADAN VERİN "diye tembihte bulunan bir peygamberin ümmeti şimdi hakkını almak için sokaklara dökülüyorsa ,işçisi de ,işvereni de kendisin sorgulamalı..

         Arzumuz tüm çalışanların sorunlarının en aza indiği,hak ettiği emeğinin karşılığını aldığı,milli gelirden her emekçinin adam gibi yaşayabileceği adil gelir dağılımının olduğu , bayram havasında emek ve dayanışma günlerini tüm emekçilerin bir arada kutladıkları 1 Mayısları görmek ümidi ile .. Tüm emekçilerin Bayramı Kutlu Olsun

                                                           1 Mayıs 2021

Ahmet Görgülü 

Diyanet-Sen Mersin Şb Bşk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER