EVDEKAL

Mikroskopla bile görülmeyen bir virüs insanlığa ne anlatıyor?
--Sağlığın ne büyük zenginlik/hazine olduğunu anlattı,
--Peygamberimiz ne buyurmuş “Temizlik imanın yarısıdır”; Temizliğin ne kadar önemli olduğunu anlattı,
--Rabbim ne buyurmuş; “Tedbir sizden takdir benden”, Tedbirin ne kadar
önemli olduğunu anlattı,
--Dünyada 5’ten büyük yok, en büyük ben ve benim tekniğim diyen güçler vardı ama, bu güçlerin/insanın ne kadar aciz olduğunu anlattı,
--Esas evimiz öbür dünya; bu dünyanın ne kadar geçici ve kısa olduğunu anlattı,
--Her canlı ölümü tadacak ve çok yakın; ölümün uzak olmadığını anlattı,
--Ve kainatı/tüm alemi yaratan Allah’ın ne kadar büyük olduğunu anlattı!

Dünyayı ahtapot gibi saran koronavirüs salgını her gün saldıracak insan buluyor ve yeni boyutlar oluşturuyor. Sizi yok ederim diye insanlığa sanki gösteri yapıyor. Kıyamet günü yaşatıyor.  İnsanların gözünde değerli/vazgeçilmez sandıkları şeyleri değersizleştiriyor. İnsanların onlardan her gün birer birer vazgeçtiğini görüyoruz. Araba aldım evim olsun, evim oldu seram olsun,
kızıma oğluma araba alayım, seramın geliriyle 5 dönüm daha sera yaptırayım, ikinci evim olsun gibi; bir siper aşıldıkça gönül başka siperde.. Sonu gelmeyen talepler, kolonya şişesi ile maskeye indirgendi. Bizim değil tüm dünyanın oluşturulmuş asırlık düzeni değişti.

Avrupa Birliği oluşturalım diye sınırları kaldıranlar bugün yapabilseler sınırları surlarla çevirecekler. İmdat diyen İtalya’ya seyrediyorlar. Belki haklılar, herkes kendi derdinde. Teknolojide, silahta çıktığı zirve ile övünen/böbürlenen insanlık aleminin çok küçük görülemeyen bir virüs karşısında çaresiz kaldığını görmemek mümkün değil. Bu virüs insanın ne kadar aciz olduğunu gösterdi. Güçlüyüm demesini değil acizim demesini öğretti..

Dünya benden sorulur diyenler, mazlumların hakları üzerine kurduğun üstünlüklerin her an sıfır seviyesine düşeceğini düşün.. İşte virüs bunu sana öğretmeli üstün devlet; senden üstün olan var ve hükmedemiyorsun. Değerlerin için savaş. Hakkı, hukuku koru, adaletli davran. Tüm insanların kardeşçe yaşamasını sağla. Mazlumlarla savaşma.. Bu virüs senin imparatorluğunu hiç mesabesine düşürdü, bunu gör ve anla.. İmparator,  başkaları için ürettiğin her türlü kötülüklerin/terörün bir gün sana da bulaşacağını, virüsün sınır tanımayacağını anla artık. En büyük varlık, çevrendekilerle, hatta bütün dünya insanlarıyla birlikte bir huzur, güven ve mutluluk ve refah ortamında yaşamaktır.

“Evde kalın Bozyazı, evde kalın Türkiye” paylaşımıyla karşılaştım face. de; Bozyazılı sağlık ocağı doktorları/çalışanları hazırlayıp paylaşmışlar. Şu anda devlet bizlerden bunu istiyor. Geçici olarak diye sunuluyor. Ancak dünyanın ve bizlerin kontak kapattığı, hiçbirimizin evinden çıkmadığı dönemin, geçici değil de yıllar boyu devam ettiğini düşünün.. Varlığın, üstünlüğün, farklı gururun ben büyüğüm demen ne işe yarayacak..  Ne oldu bütün alışkanlıklarımız, hedeflerimiz ve önceliklerimiz? Sadece mikroskopla bile görülemeyen virüs, önceliklerimizin eldiven ve maske olduğunu kabul ettirdi ve herkese eşit olarak, üstünlük farkı koymadan.
İnsanoğlu, “en çok benim olsun, en güçlü ben olayım” gibi anlamsız geçici düşüncelerden vazgeç. Sana bu bir ders olsun. İnşallah bu belayı atlatır ve ders alırız.
Dr. Bahadırhan Karakoç ve yeğenim Dr. Abdurahman Sevgili’nin de bulunduğu Bozyazı Sağlık Ocağı çalışanlarının videosu, yazmayı düşündüğüm bu yazımın yazılmasını hızlandırdı.
Video içeriği şöyle:” Bozyazı Akdeniz Aile sağlığı Merkezi çalışanları olarak biz hepimiz sizler için buradayız. Siz de bizler için evde kalın. #evdekalbozyazı#evdekaltürkiye# Ve face. de şöyle açıklamaları var.
2 gün önce bu videoyu çektik ve sizler için her yerde paylaştık. Amacımız salgınının ciddiyetini vurgulamak ve sizlerin korunmanız için yapmanız gerekeni anlatmaktı. Ancak hala görüyoruz ki evde kalmak yerine komşu gezmelerine, kısır pasta börek günlerine, kalabalık çarşı/pazar yerlerine gitmeyi marifet sanıyorsunuz . Bir Parol, mide ilacı ya da B12 yazdırmak için hayatınızı tehlikeye atarak sağlık kuruluşlarına geliyorsunuz.
İnsanlarla en az aranızda 1 metre mesafe olması gerekirken yan yana durabiliyor, kucaklaşabiliyorsunuz, ya da cemaat oluşturup ibadet edebiliyorsunuz. Bu tavır ve tarzınız devam ederse bu büyük salgını kontrol altına alabilmek için yetkililer maalesef sokağa çıkma yasağını devreye sokabilirler. İşte bu yüzden #evdekal#evdekalbozyazı#evdekaltürkiye#”
Rabbim, bu tür musibetlerden tüm insanlığı korusun..
Hoş kalın. Mart 2020, Anamur. İsmet Kadıoğlu.


 

YORUM EKLE