Engelliler adına Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine açık mektup...

Gerek anayasanın 74. maddesi gerek dilekçe ve bilgi edinme haklarını düzenleyen ve daha şeffaf, daha katılımcı, daha demokratik bir yönetim anlayışını tüm devlet kademelerinde egemen kılmayı amaçlayan yasal düzenlemeler, vatandaşın devlet sırrı dışında kalan her türlü bilgi ve belgeye ulaşmasına imkân veriyor.

Vermekle de kalmıyor, merak ettiği veya şikâyetçi olduğu her konuda dilekçe vermesini ve bu dilekçe ya da bilgi, belge talebine 15-30 gün arasında cevap verilmesini zorunlu kılıyor.

Vermeyen kurum ve sorumluları hakkında Savcılıklara şikâyet hakkımız da baki...

Girizgâhı yapmamın sebebi var.
Türkiye Büyük Millet Meclisine dilekçe hakkımız olduğunu biliyoruz da, nedense 30 Marttan sonraki sınırları ve yetkileri itibariyle yereldeki en önemli karar ve uygulama mercii olan Büyükşehir Belediye Meclislerine tıpkı TBMM' ye olduğu gibi dilekçe verme hakkımızla ilgili uygulamada pek örnek yok.

Ama mademki TBMM' ye dilekçe verip, şikâyetlerimizi, dileklerimizi hatta önerilerimizi dile getirebiliyoruz, aynı mekanizmaları Büyük, küçük tüm Belediye Meclislerine de başvurabilmeli, dilekçe verebilmeliyiz.
Bilgi Edinme hakkını kullanırken, bazı işgüzarlıklar dışında fazla sıkıntı yok. Ama iş dilekçe hakkına gelince sanırım Belediyelerin bu uygulamaya kafa olarak hazırlanmaları, vatandaşı "sen kim oluyorsun" mantığı dışında dünyamızın yeni değerleri çerçevesinde en saygın ve her türlü hesabı isteyen hizmet alıcı birey olarak görmeleri, bunun içinde kafaların devrim gibisinden değişmesi gerekiyor.

O zaman her şeyin ilki zordur diyerek, böylesi bir ilkle başlayayım istedim.

Aşağıda olduğu gibi yer verdiğim dilekçeyi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisine iletmesi için Büyükşehir Belediye Başkanlığına kurumun sitesi üzerinden 15 Kasım 2013 günü ilettim.
Bu dilekçede beklemeye tahammülü olmayan engelli insanlarımızla ilgili yasalarda, üstelik Belediyenin ortak olduğu şirketin imzaladığı sözleşmesinde yer almasına rağmen hayata geçirilmeyen hayati öneme sahip bir konuda o sözleşmenin amir hükümlerinin yerine getirilmesini talep ettim.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin en yüksek karar verme mercii olan Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin de hem konudan haberdar olması, hem de gereğinin derhal yapılması için üstlerine düşeni yerine getirmeleri amacıyla bu başvurumun Meclis üyelerine bilgi amaçlı da olsa duyurulmasını istedim.

Bundan sonra sürecin nasıl gelişeceğini sizlerle paylaşacağım için hep birlikte izleyip göreceğiz.

Gelelim başvurumun içeriğine:
18.2.2011 tarih 79 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla 'Mersin il sınırları içerisinde yer alan cadde ve bulvarların farklı renge boyanarak ayrılmış kısımlarında park yeri olarak ayrılmış cephelerde araçların belirlenecek şart ve ücret karşılığı park etme işinin' Belediye ortaklığındaki İmar İnşaat Turizm Otopark Gıda Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş' ye devredildiği herkesin malumu...

İmar İnşaat' ın da Büyükşehir Belediye Meclisince kendisine bırakılan bu işi 1 Mayıs 2011 tarihli sözleşme ile Parktur Otopark Yön. Sistemleri Turizm İnşaat İç ve Dış Tic. Ltd. Şti' ne üç yıllığına devrettiğini de her gün muhatap olduğumuz, ücret ödediğimiz parkmetre elemanları üzerinden de olsa iyi kötü biliyoruz.
Parktur Otopark şirketi nasıl keşfedildi, onun dışında başkalarından teklif alındı mı, kısaca yüklenici şirket hangi kriterlerle belirlendi? Sorularının yanıtını bilmediğimiz gibi, üç yıllık sözleşme de seçimin yapılacağı ve yeni Meclisin oluşacağı 1 Mayıs 2014' te sona ereceğine göre fazla önemi de yok.

Ancak bir konu var ki, bu parkmetre işini İmar İnşaat' a bırakan Büyükşehir Belediye Meclisinin üyeleri başta olmak üzere bu kentte yaşayan herkesi doğrudan ilgilendiriyor.

Uzatmadan mevzua gireyim.
Büyükşehir Belediyesine ait İmar İnşaat ile parkmetre işini üstlenen şirketin ortak imzaladığı 1 Mayıs 2011 tarihli sözleşmenin 14.12 maddesine göre "Parkomat uygulanan cadde, sokak ve bulvarlarda her 20 araca karşılık 1 özürlü park yeri ayrılması, ayrılan yere gerekli işaret levhasının koyulması, 20 aracın altında kalan bölümlerde ise 1 özürlü yerinin mutlaka ayrılması" hüküm altına alınmıştır.
Aynı sözleşmenin 14.16 maddesiyle özürlülerin kendilerine ayrılmış olması gereken bu yerlerin münhasıran özürlülerce kullanılacağı ve 60 dakikalık park etmeleri halinde her hangi bir ücret ödemeyecekleri de açıkça belirtilmiştir.

Kesin ve açık hükme rağmen sözleşmenin bu maddesi pek çok parkmetre noktasında uygulanmadığı gibi, engellilere pozitif ayrımcılık yapması asli görevlerinden biri olması gereken Mersin Büyükşehir Belediyesi; bu uygulamanın hayata geçirilmemesi nedeniyle bugüne kadar atması gereken adımı atmış mıdır? Sözleşmeden doğan denetim hakkını kullanmış mıdır?
Bundan sonra herhangi bir işlem yapılması düşünülmekte midir?
Özürlülere ayrılması gereken yerlerin normal parkmetre olarak kullanılması nedeniyle bir kamu kuruluşu olan Belediyenin her hangi bir zararı söz konusu mudur?
Engelliler açısından yaşamsal önemi olan uygulamanın hangi nedenlerle hayata geçirilmediği hususunda Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri bilgilendirilmiş midir?
Yukarıdaki bilgiler ışığında sorduğum konulara Bilgi Edindirme Kanunu amir hükümleri gereğince 15 günlük yasal süre içinde cevap verilmesini Büyükşehir Belediyesinden talep ediyorum.

Anayasamızın, dilekçe hakkını düzenleyen 74. maddesindeki, "Vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir" açık hükmü gereği,
Ve vatandaşın dilekçe hakkını düzenleyen 1.11.1984 tarih  3071 sayılı kanunla ilgili değişikliklerin yer aldığı 4778 sayı ve 2.1.2003 tarihli kanunla;
"Vatandaşların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahip oldukları" hükümleri ışığında,

Başvurumun dilekçe hakkı çerçevesinde ve Meclis üyelerinin bilgilenmesi amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisine sevk edilmesini talep ederim.
Benden şimdilik bu kadar...

Gerisi önce Büyükşehir Belediye Başkanı ardından kendilerine iletilirse Meclisin işi...
YORUM EKLE