En Büyük İller Gibi Kalabalık İlçelerde CHP'nin

Bazı Cumhur ittifakı seçmenleri iller ve büyükşehirler bazındaki çöküşe teselli mahiyetinde total ilçe ve belde sayısında CHP'yi geçtiklerine vurgu yapıyorlar. Cumhur 847 ilçe ve belde kazanırken Millet ittfakı ise 504 ilçe ve belde kazanabilmiş.

Halbuki CHP'nin tek başına kazandığı ilçelere bakarsak, bunların sadece AKP yada MHP değil CHP dışındaki bütün partilerin aldıkları ilçelerden büyük ve güçlü olduğunu görürüz.

Bu CHP'li ilçelerin ekonomik büyüklük, bütçe, gelir, personel sayısı, altındaki nüfus ve siyasi etki bakımından diğer bütün partilerin ilçelerini bile toplasanız CHP'li belediyelere yetişemiyor.

Örneklere bakarsak;

İstanbul'da 39 ilçenin 14'ü CHP'deyken bu sayı 26'ya çıktı ve İstanbul'un her bir ilçesi Anadolu'daki onlarca ilçeye bedel. Öte yandan en kalabalık 2 ilçe olan Esenyurt ve Küçükçekmece'yi yine CHP aldı.

Ankara'da en kalabalık 5 ilçeyi CHP aldı ama 2019'da bunların 2 tanesini alabilmişti. Totaldeyse 25 ilçenin 16'sını CHP alırken AKP 8'e düştü

İzmir'de 30 ilçenin 28'ini CHP aldı, halbuki 2019'da 24'ünü alabilmişti.

Bursa'da kalabalık 7 ilçenin beşini CHP aldı ve bunlardan biri en kalabalığı olan Osmangazi.
Antalya'da 19 ilçenin 3 ufak ilçesi hariç hepsini CHP aldı.
Adana'da en büyük 5 ilçenin 4'ünü CHP aldı ve MHP'nin aldığı Sarıçam nüfusta 4. sırada.
Mersin'de en büyük 5 ilçenin 4'ünü CHP aldı bir tanesini de DEM adlı. Öte yandan hem Adana hemde Mersin'de hiç AKP'li belediye kalmadı.
Hatay'da en büyük 2 ilçe AKP'de kalsada 3. 4. ve 5. büyük ilçeleri CHP ve TİP aldı. 
Balıkesir'de en kalabalık 7 ilçeyi, Manisa'da en kalabalık 7 ilçeyi, Denizli'de en kalabalık 10 ilçeyi, Eskişehir'de en kalabalık 6 ilçeyi ve Çanakkale'de en kalabalık 3 ilçeyi CHP kazandı.

Muğla'da 13 ilçenin 11'ini CHP aldı diğer 2 tanesi ise AKP'de kaldı ama nüfusları en küçük ilçeler arasındalar. en büyük beşli CHP'nin.

Aydın'da 17 ilçenin 4'ü hariç hepsi CHP'de ve diğer 4'ü küçük ilçeler, en kalabalık beşli CHP'nin.

Tekirdağ'da 11 ilçenin 9'unu CHP aldı ve en büyük 3'lü CHP'nin.

Gaziantep'te 3 büyük ilçeden 2. ve 3. ilçeleri CHP aldı.

Cumhur İttifakının kalesi Karadenize bakarsak. CHP Birçok ilde merkez ilçeleri alırken, kaybettiği büyükşehirlerde bile büyük ilçeler almasını bilmiş.

Büyükşehirde kaybedilen Samsun'da 2. kalabalık ilçe atakum, yine Ordu'da en büyük ilçe altınordu ve yine Trabzon'da en büyük ilçe Ortahisarı alabilmiş.

Merkezini kazandığı illerde yine birsürü küçük ilçeye bedel merkez olmayan ilçeler almış.

Misal; Zonguldak merkezden daha büyük ilçe olan Ereğli yine CHP'nin olurken. Giresun'da Merkezden sonra en kalabalık ilçe olan Bulancak'ı CHP almış. Halbuki hem Giresun merkezi hemde Bulancak'ı 2019'da en farkla CHP kaybetmişti.

Özetle CHP'nin ilçe sayısı bir tık az görünebilir ama çoğu kendi illerinin en kalabalık ilçeleri arasında. Tıpkı iller ve büyükşehirler bazında olduğu gibi.

YORUM EKLE