THY'nin 117 uçağına 'yerli'lerin parası yetmedi

THY Genel Müdürü Temel Kotil, 13.4 milyar dolar değerinde toplam 117 adetlik uçak siparişleri için Türkiye'de finansman sağlayabilecek bir banka çıkmadığını belirtti.

THY'nin 117 uçağına 'yerli'lerin parası yetmedi

2013 yılının ilk 2 ayında yurtdışı yolcuda yüzde 32 oranında büyüme yakalayan Türk Hava Yolları (THY), yabancı havayolu şirketlerinin en çok birlikte çalışmak istediği havayolu oldu.

Yabancı havayolu şirketlerinin ilgisi nedeniyle, 'Herkes bizimle havayolu kurmak istiyor' diyen THY Genel Müdürü Temel Kotil, söz konusu tekliflerle ilgilenmediklerini söyledi. Kotil, "Biz büyürken, diğer yabancı havayollarına baktığımızda ise yüzde 3-4 oranında küçüldüler. Büyüklerle aramızdaki makas kapanırken, küçüklerle açılıyor.

Dolayısıyla bu kadar organik büyümesi güçlü olan bir havayolunun, başka bir havayoluna fazla bir ihtiyacı yok. Ama fırsat çıkarsa tabi ki bunu gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

BUNUN ADI BÜYÜME

Verdikleri 117 uçak siparişiyle 2020 yılında 370 uçağa ulaşacaklarını ve 90 milyon yolcu taşıyacaklarını hatırlatan Temel Kotil, "Bunun adı büyüme" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şubat ayında zamanında kalkış oranımız yüzde 90 oldu. Şu anda filomuzda 211 uçak faaliyet gösteriyor. Atatürk Havalimanı'na 50 uçak daha koysak yeter. Daha fazla kapasite yok. Bu demek oluyor ki bizim bu 100 uçağı başka yere yerleştirmemiz gerekiyor."

YERLİ FİNANSÖR YOK

Son verdikleri 13.4 milyar dolarlık 117 uçak siparişi için Türkiye'den finansman sağlayabilecek bir banka çıkmadığını belirten, Temel Kotil, "Finansmanı yabancı bankalardan alıyorduk bugüne kadar. Şimdi de öyle olacak.

Bugüne kadar Türkiye'den bizi finanse eden banka çıkmadı. Yüzde 3.5 gibi çok iyi faiz oranlarıyla 12 yıllık uzun dönem finansman yapılasiliyor. Bugüne kadar yurtdışından 4-5 milyardolar finansman sağladık."

Hava ve karayı birleştirdi

TÜRKİYE'nin önde gelen otomotiv perakendecisi ve araç kiralama şirketi Otokoç Otomotiv, dünyanın öncü araç kiralama şirketi Avis & Budget Grup ve dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi Türk Hava Yolları ile yeni bir anlaşmaya imza attı.

Yurtiçi ve yurtdışı uçuş noktalarında çözüm ortaklığı için imzalanan anlaşmayla ilgili açıklama yapan Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, hava ve karayolunu birleştiren bu işbirliği ile Türkiye'de ve dünyada sektörlerinin öncüsü, alanlarında lider 3 markanın yollarını ve güçlerini birleştirdiğini söyledi.

İyi para kazanıyoruz

Yeni alınan uçakların Sabiha Gökçen, İzmir, Antalya ve Ankara'ya konuşlandırılacağını belirten Kotil şunları söyledi: "Şu anda geldiğimiz transfer yolcu oranı yüzde 47. Yani yurtdışından gelen yolcunun yarısı transfer oluyor. İyi de para kazanıyoruz. Atatürk Havalimanı'nda kristalize olmuş bir yapımız var.

Artık oraya daha fazla yüklenmenin anlamı yok. Zaten Atatürk Havalimanı'na yüklenmemiz bizim kalkışlarımızı etkiliyor. Daha fazla şehire çok frekans yaparak yani  yolcuları bekletmeden diğer uçağa alarak hedeflenen başarı oranına ulaşabiliyorsunuz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER