Memur ve memur emeklisinin zam oranı

Memur ve memur emeklisinin zam oranı belli oldu Bakan Bilgin açıkladı

Memur ve memur emeklisinin zam oranı

Emekli ve memur zammı belli oldu! 3600 ek gösterge ne zaman yürürlüğe girecek?


 

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, memur ve memur emeklisinin 2022-2023 yıllarındaki mali ve toplumsal haklarına yönelik 6. Devir Toplu Mukavele görüşmelerinin sonucunu açıkladı. Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin birinci altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023’ün birinci altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan artırım yapıldı.

Bakan Alım Toplantının Sonucunu Açıkladı!

Toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Belirli bir ölçüde uzlaşmayla buraya geldik. Teşekkür ediyorum. Tüm sayın genel liderlerin katkısı oldu. Kimi hususlar tamamlanamadı. Tamamlanmamış konular var. Akşama kadar tamamlanır. İmzalanır. Biz genel çerçevede yürüttüğümüz genel konular konusunda uzlaşmaya vardık.

Sıhhat sistemimiz, sıhhat çalışanlarımıza teşekkür etmemiz lazım. Sağlık-Sen lideri da ortamızda. Burada devletimizin çabası maddi kıstaslarla ölçülmeyecek mevzudur. Başta sayın bakanlarımız olmak üzere, Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.

Akdeniz’de Ege’de güneyimizde birebir şey var. Tüm bölgemiz adeta global güçler tarafından yine haritaları çizilmek istenen bir operasyon karşısında. Türkiye kendi gücüyle bu operasyonlara karşılık vermektedir.

Türk iktisadı yüzde 7 büyüdü, yıl sonu itibariyle yüzde 9 büyüme içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Diğer birçok göstergeden bahsetmem mümkün. Türkiye’nin ekonomik gücünün yanı sıra toplumsal bir gücü var. En fakirinden orta hallisine kadar hizmet verdiği alanlar vardır. Eğitim, sıhhat fiyatsızdır. Toplumsal devlet gücümüzü ortaya koymaktadır.

Bunlar gurur duyulan hizmetlerdir. Ekonomik kalkınma devirleri birtakım meselelerin ortaya çıktığı periyotlardır. Türkiye iktisadı 200 milyar dolarlık ihracat gücünü elde etmiştir. İnşallah geçeceğiz. Bir de yansımaları var. Yaşadığımız sıkıntıların bedeli olarak düşünebiliriz. Enflasyon sorunu var.

Enflasyon altında yurttaşımızı kamu çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz. Biz de toplu sözleşme mekanizmasını pahalandırmak istedik. Hizmet kullanımında da birebir şeyi yaptık. Türkiye büyüyor. Enflasyona karşı çalışanlarını koruyor. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ’le toplu mukavele yaptık. Bugün 2022-2023’ü kapsayan mukavele yapacağız.

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin birinci altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023’ün birinci altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde6 ve enflasyon farklarından oluşan artırım yapıldı.

3 BİN 600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Kontrat kapsamında 3 bin 600 ek gösterge sorunu çalışma kümesiyle tamamlanacak. Sözleşme kapsamı içinde tamamlanacaktır. Çalışmamızı yaptıktan sonra, kanun çıkarılması gerekiyor.

Kontratlı çalışanlar için 3+1 unsurunu benimsedik. O bahiste lokal idarelerin çalışanlarına haksızlığını gidermek için çalışmaların yapıldığını tabir etmek isterim.

4C’LİLERE 260 TL EK ÖDEME

Öte yandan, aile yardımlarında da düzgünleştirme oldu. 4C’lilere yapılacak ek ödemenin 260 TL düzeyinde olacağı belirtildi.

”SÖZLEŞMEYİ UZLAŞIYLA İMZALAMAK İSTİYORUZ”

Öte yandan Memur-Sen Genel Lider Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’in ortak talebinin taban aylığa 600 lira seyyanen artırım, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah hissesi artış olduğunu anımsattı.

Hükümetin 2022 yılı için sunduğu artırım teklifinin talep ettiklerinin yarısı seviyesinde olduğunu ve seyyanen artırımı içermediğini belirten Tonbul, şöyle konuştu: “Türkiye Kamu-Sen ile ortaklaşa hazırladığımız talepler, ekonomik koşullar ve kamu çalışanlarının görüşleri dikkate alınarak belirlendi.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Hesaplama metodu olan ek gösterge sayıları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere nazaran farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu işçi ortasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600’dan düşük olanların ek gösterge sayılarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık fiyatlarında ve emekliliğe ait haklarında değişiklik yaratıyor.

Ek gösterge memurların, aylık fiyatlarının, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici ögelerden biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.

Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER