Dijital Çağda Kölelik 5

Kolaycılık 

Her zorlukla beraber elbette bir Kolaylık vardır. (İnşirah. 5)

Hakikat ucuz olsaydı hiçbir kıymeti, değeri ve anlamı olmazdı. Yusuf Kaplan 

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu, (anonim) 

Kolaycılık ruh'en kölelik tasmasını kendi boynumuza, kendimizin takmasıdır. Benliği yok edilmiş, zihni körleşmiş, emekleri köleleşmiş, kişiliği felç edilmiş toplum istenmekte. Kolaycılık aklı ön plana çıkarıyor, toplumda ruh ile birliktelik sağlanır, akılla değil. Vatanı savunmak için ne kadar akılcı olursanız olun yürek, vefâ, Ulus millet olma kaygınız olmazsa, düşman bizden üstün akıl/mantığıyla Vatanı teslim edersiniz. Sürüklendiğimiz idari yapı böyle çalışıyor. 

Acelecilik, kudretlilerin değil, zayıfların işidir. Nizamülmülk

Kolaycılık; İnsan düşüncesinin ikliminin kısırlaşmasına, fakirleşmesine ve herkesin tek bir düşünceye indirgenmesidir. Kolay, en kolay, daha da kolay derken kendimizi zora sokacak işler bizi bekliyor. 

Bu bir tercih felsefesidir, zor ile basit arasında değil, kolay (hazırlanmış) ile zor (hazırlanacak) arasında, tembel zeki insanların, çalışkan akıllı insanların arasındaki savaştır aslında. 

Binlerce yıl önce yaşamış insanların fikirlerini bugün kullanıyorsak, elektriği yok, sıcak soğuk akan çeşmeden suyu akmayan, patikaların olduğu, uçak ve araçların olmadığı, bilgisayardan teknolojiden yoksun insanların medeniyeti bizden daha mı ilerimiydiler. 

Atalet, üşengeçlik, tembellik, akılcılık, klonlama, ithalatcılık, kopyacılık, kısa yoldan köşeyi dönme, sen satmaya bak, köşe kapmaca, armut piş ağzıma düş ve sonunda iş yalanlara kadar gider. Kolaycılığın sonu zor ile karşılaşma, düzgün iş yapmanın sonu kötü biter. 

Kolaycılık hafızanın gerilemesi, zayıflamasına, zamanla fakirleşmesine neden olacaktır. Bir işi hakkıyla yapmak yerine en kolay nasıl yaparım düşüncesine sahip olmak, aslında zeka/akıl gibi görünüyor. Hız, haz ve zaman tasarrufu oluyor. Kimse kolay yolu varken uzun yolu tercih etmez. Akılsız/aptal işi diye basite indirgenen kolaycılık iş arkası kesilmiyor zor arkadan geliyor. 

Kolaya alışmış insanlar zor anlarda hayata hep pes edip en küçük zorlama mutsuz yapacaktır. Kolay yaşam bir hayat tarzı hep daha kolayını isteyeceklerdir. Bu kadar kolay'a alışan millet bir savaş durumunda savaşma seviş diye bağırmaya, lgbt'ler ortaya çıkmaya başlar. Kıtlık durumunda ülkeyi zenginler terk eder, fareler kaçar olan biz'lerle kaptan'a olur. 

Bir ülkedeki kolaycılık felsefesi’nin en büyük nedeni özgün içerik sıkıntısı, ananevi olmayıp yenilik peşinden koşmanın neticesi. Eğitim sistemi düzgün değil belli bir karakter oturmamışsa, yaz boz tahtasına dönüşmüşse öğrenciler sisteme müdahale etme hakkını kendinde görüyorsa işi çıkmaz sokağa girmiş demektir. 

Kolaycılık her iş için geçerli değil, büyük işlerde uygulanmaz. Hesap makinesi çıkınca kolay hesap makinasına geçildi. Kağıt, kalem ile olan işler bilgisayara, matematik makineye indi, akıl da tatile çıktı. Hiçbir şeye kafayı yormaya değmez dedirttirir. 

İnsanların kolaycılık yönlerini sordukları sorulardan anlayabilirsiniz. Cem Yılmaz’ın katıldığı üniversite panellerinin birinde üniversite öğrencileri kendisine ayakkabısını, elbisesini, malını, mülkünü sora dursun, orada bulunan küçük bir kız çıkıp neden çocuklara yönelik sinema filmleri, animasyonları yapılmıyor diye sorunca kolaycılık felsefesinin yaş ilerledikçe daha çok benimsendiğini daha iyi anlamıştım. Cem Yılmaz sorduğu sorudan dolayı kendisini tebrik etmiş ve özeleştiri yapmıştı.

Kolaycılık tembel, üşengeç işi, felsefesinin adı üzerinde, kolay yoldan sonuca gitmek demek. Kimi zaman ekonomik kaygılardan, şöhretperestlik duygusundan, yenilikçilik, teknolojik gelişmelerin bolluğunda, aklın kısırlığından kaynaklanan eninde sonunda bunun bir tercih olduğu gerçeğiyle yüzleşeceksiniz.

Zor iştir kendi içeriğini oluşturmak, armut piş ağzıma düş varken armut ağacı dikmek, sulamak, bakmak zor iştir. Tarımla, ziraatle, hayvancılıkla uğraşmak zor iştir. Bill Gates açıkladı sentetik dana kıyma üretecek, bize yedirecek. Biz hayvancılıkla neden uğraşalım. 

Zengin yemek kültürüne sahip bir millet olarak siz hiç meşhur “kebap fast food” zincirleri gördünüz mü? Göremezsin mücadele isteyen işlerde biz olmayız bizi kolaya alıştırdılar. 

Kolaycılık felsefesini aşmanın yolu kendi kültür içeriğini korumak ve oluşturabilmek ten geçiyor. Bu devirde artık taklit eden değil, taklit edilen saygı görüyor. Bill Gates’lerin, Steve Jobs’ların hikayelerini dinlemekten gına geldi, artık zevk vermiyor. Artık “küçük olsun benim olsun” tüccar mantığıyla büyük pazarlarda rekabet edemiyoruz. 

Biz ne zaman zor olanı, mücadeleyi, kazanmayı, seyirci yerine oyuncu olmayı, piyon yerine usta olmayı, işçi yerine patron olmayı, yönetilen yerine yönetici olmayı ne zaman seçeceğiz, bu tembelliğe kadar tahammül edeceğiz. 

https://mersin-veysel.blogspot.com/?m=1

Selam ve Dua ile 

Veysel Bozkurt 

YORUM EKLE