Devrim ve Darbe Arasındaki Farklar

Bazı Devrimler bazı kesimler tarafından işlerine gelmeyince darbenin sivil hali denilerek kestirilip atılabiliyor ama devrim ve darbenin aslına bakarsanız uzaktan yakından alakaları yoktur.

Yine de insanlarda benzerlik algısı yaratmalarını doğal karşılıyorum. Çünkü koltuğunu kaybetme korkusu yaşayan tüm iktidarların arkasına sığınmak zorunda kaldıkları "istikrar" vurgusu var ve bu vurguyu halkları ne kadar sahiplenirse o kadar uzun süre iktidarda kalıyorlar. Devrimde olsa darbede olsa kendi koltukları tehlikeye girdiğinden, hepsini istikrarsızlık kaynağı olarak halkın gözüne medya kanallarıyla pompalayarak, koltuklarını sağlama almaya çalışıyorlar.

En temel haliyle anlatmak gerekirse devrimde sistem komple değişirken; darbe de ise sistemi elinde tutan değişir ama sistem değişmez, belki sonradan değiştirebilirler.

Devrimin kelime manası aynı zamanda da İhtilal ve İnkılaptır. Ancak inkılap daha çok çeşitli resmi değişim ve düzenlemeler için kullanılır iken İhtilal ise yasal ve resmi görünen değişimin komple gerçekleştiği durumlar için daha çok telaffuz ediliyor. Aslında farklı durumlar için ayrı zamanlarda kullanılsalar da hem devrim hem ihtilal hem de inkılap aynı manaya gelirler.

Devrim(Revolution) kelimesinin kökeni ise Evrimden(Evolution) gelmektedir. Evrimin kelime manasıda değişim olduğu için devrimi, değişim sürecinin hızlanmış veya aniden gerçekleşmiş hali olarak düşünebiliriz.

Darbe de ise toplumun yaşamında önemli yer tutan kurumları ellerinde tutanlar değişir. Ancak bu kurumlar genelde mevcut işleyiş biçimini sürdürebilir iken devrimde bu kurumların işleyişinde köklü ve niteliksel değişim gerçekleşir.

Darbenin illa ki askerler tarafından yapılması gerekmez. Zaten son bir kaç yılda gördüklerimiz buna çok iyi örnek oluyor.

Brezilya'daki Dilma Rousseff'e yönelik darbeye hukuki veya anayasal darbe denildiği gibi Ukrayna’da da 2014 yılında yaşanan darbeye sivil darbe denilebilir. Çünkü; her ikisinde de seçilmiş hükumetlere karşı başkaldırı vardır. Toplumun seçimle iş başına getirdiği yöneticiler asker olsun veya olmasın, sonuçta seçimsiz görevden uzaklaştırılmıştır.

Her zaman diyoruz, "Mümkünse seçimle gelen, seçimle gitmeli".

Genel olarak şöyle bir özet çıkarabiliriz;

1- Darbe aniden meydana gelirken, devrim kısmen daha uzun solukludur.

2- Darbe genelde içeriden gelirken, devrim ise genelde dışarıdan gelir.

3- Darbe küçük bir kesimin hareketiyken, devrim geniş bir kesimin hareketlenmesidir.

4- Darbe sessizdir, devrim ise bağırır.

5- Darbelerde çoğu zaman devrime kıyasla daha az kan dökülür, hatta bazen hiç dökülmez(Buna da post-modern darbe deniyor) ama başarılı olması halinde daha çok insan mutsuz olur, devrimde ise çoğu zaman daha fazla kan dökülse de başarıya ulaşılması halinde daha çok insan mutlu olur.

6- Devrim için gençler kendi hayatlarını seve seve feda ederlerken, darbede zaten yaşını başını almış olan insanlar gençlerin hayatlarını seve seve harcarlar.

YORUM EKLE