“Oyunla Gelecek” kampında geliştirilen..

Geliştirilen ve tasarım aşamasında olan 40’dan fazla oyun sektör temsilcilerine sunuldu.

“Oyunla Gelecek” kampında geliştirilen..

“Oyunla Gelecek” kampında geliştirilen oyunlar sektöre sunuldu

Geliştirilen ve tasarım aşamasında olan 40’dan fazla oyun sektör temsilcilerine sunuldu.

Bilişim Vadisi’nde 3 oyun geliştirme kampı gerçekleştiren Dijital Türk Oyunları Platformu “DiTOP” KONYA Büyükşehir Belediyesi Beyşehir kamp alanında 500+ katılımcı ile 14 günlük dördüncü kampını tamamladı.

Dünya çapında oyunlar

Yaratıcı Endüstrilerin en önemli alanlarından biri olan ve milyarlarca dolarlık bütçelere ulaşan dünya oyun sektörüne yeni tasarımcı, yazılımcı ve girişimcilerin katılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen “Oyunla Gelecek” kamplarına bir yenisi daha eklendi. Oyun tasarlayan, dijital sanatlara, animasyon ve sinemaya ilgi duyan üniversiteli gençlerin katıldığı OG21 Oyun Geliştirme Kampının son gününde Ekosistem Buluşması adıyla bir organizasyon gerçekleştirildi. Buluşmada, dünyaca oynayabilecek oyunlar sektör temsilcilerine sunuldu. Yüksek gelir hedefiyle tasarladıkları oyunlarının ticarileşmesi için ağlarını geliştiren genç girişimciler, kampa katılan oyun, animasyon şirketleri ve kamu yöneticileri ile sohbet etme fırsatı yakaladılar. Oyun sunumları, Dijital Türk Oyunları Platformu’nun sunucularından ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanarak ulusal ve uluslararası alanda sektör ilgililerine ulaştırıldı. Dünya çapında oyunları olan sektör öncüsü şirketler ve kamu yöneticileri sunumlara canlı katılarak oyunları geliştiren takımlara sorular sordular.

Dijital Oyun pazarı büyüyor

Dünya dijital oyun pazarı 2020 yılında salgının ektisiyle yüzde 9,3 büyüyerek 159 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme Türkiye’de de etkisini gösterdi ve 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasılat 880 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin oyun pazarında 450 milyon dolarla mobil oyunlar, 230 milyon dolarla bilgisayar ve 200 milyon dolarla konsol oyunları yer alırken, 35 milyon mobil oyuncu, 22 milyon bilgisayar oyuncusu, 17 milyon konsol oyuncusu bulunuyor.

Hedef daha fazla geliştirici ve girişimci

Türkiye’nin dijital oyun sektöründe ciddi bir ivme kazandığını ve çok daha fazla geliştirici, tasarımcı ve girişimciye ihtiyaç duyulduğunu belirten Dijital Türk Oyunları Platformu “DiTOP” Kurucu Başkanı Okan Özbay; “Dijital ekonominin olmazsa olmazı haline gelen oyun sektörü için çok daha hızlı ve yüksek kalitede içerik üretebilen arkadaşlara ihtiyacımız var. Bugün her seviyede kendini geliştirmeye çalışan gençleri oyun sektörüyle buluşturmaya ve bir an önce gelir elde etmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu kampa 400+ katılımcı ve 100+ usta ve eğitimci ile başladık. Ağırlığı bilgisayar ve tasarımla ilgili bölümlerden öğrenciler oluşturdu. 40 takım kurduk ve hemen üretime geçtik. Bir yandan da yoğun bir eğitim programı uyguladık. Arkadaşların gecesi gündüzü birbirine girdi, çadırlarda kaldılar, doğa koşullarıyla mücadele ettiler, acı tatlı anları oldu, yeni dostluklar kurdular bazıları çok güzel ekip oldular ve sonunda tasarladıkları oyunları sektöre sunma imkânı yakaladılar. Ulusal ve uluslararası 15 üniversiteden hocalarımız eğitimlere katıldılar. Sektörde deneyimli ve oyun geliştirmeyi bilen 40 mentör takımların başında arkadaşlarımızı her an desteklediler. Birçok yönden hedeflerimize ulaştık ve güzel sonuçlar aldık. Elbette sıkıntılı anlarımız oldu ancak Konya Büyükşehir Belediyesinden arkadaşlarımıza ve onlarla uyum içinde çalışan gönüllülerimize özverili destekleri için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte önemli bir işin üstesinden geldik ve çok sayıda yeni tasarımcı ve girişimciyi ülkemize kazandırdık. 2019 ve 2020 de düzenlediğimiz kamplardan sonra şirketlerini kuran ve burada bizi destekleyen arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. “Öğren-öğret birlikte geliştir birlikte kazan” mottomuzu mümkün kıldılar” açıklamasında bulundu.

Dijital yetkinliklerimiz çok yönlü gelişiyor

DiTOP, oyun kamplarındaki eğitim tasarımını çok yönlü kurguladı. Birçok alanda iş ve üretim imkânı sunan bilgisayar programlarının derslerini programa ekleyerek sektörün ihtiyaç duyduğu farklı alanlarda gelişmeleri sağlanıyor. Geleceğin meslekleri arasında öne çıkan Dijital Sanatlara dair iş imkanlarını sıralayan Özbay kampa katılanların kazandıkları yetkinliklere vurgu yaptı:
“Kampta öğrettiğimiz birçok program gençlere oyunla birlikte sanayide, endüstride ve reel sektörde iş yapma imkânı sunuyor. Resim yapma yeteneği olan bir arkadaşımız kendini geliştirdiği takdirde ister sinema da ister matbaa sektöründe isterse sanayi de iş bulabiliyor. Bir program öğrendiği takdirde sanatsal tarafı ağır basarsa o yönde, sayısal yönü ağır basarsa çok farklı bir yönde iş başı yapabiliyor. Biz kamplarımızda birazda kendilerini ve sektörü daha iyi anlamalarına ve karar alma süreçlerine de yardımcı oluyoruz.”

Oyunlar çok beğenildi

DiTOP Konya kampını, Konya Büyükşehir Belediyesi, TRT Çocuk, TÜRKSAT, TÜBİTAK, ANFİYAP, OYUNDER, Üretken Akademi, TrueFeedBack, Gamefactory, Üniversiteler ve birçok sektör kuruluşu ile birlikte gerçekleştiriyor. Kamp sonunda gerçekleştirilen sunumları ve oyun fikir ve tasarımlarını değerlendiren sektör öncüleri, oyunları çoğunlukla beğendiklerini ifade ettiler. Çok verimli ve sektöre büyük katkılar sunacak bir kamp olduğunu ifade eden yetkililer yeni düzenlenecek oyun geliştirme kampları için desteklerini ifade ettiler.

“Oyun ciddi bir iştir” mottosuyla yola çıkan ve “Gel Birlikte Dünyayı Oynatalım” sloganıyla sektöre ve Türkiye’nin gayri safi milli hasılasına katkı sunan Dijital Türk Oyunları Platformu yöneticileri, dünyanın en büyük oyun geliştiricileri arasına girmeyi başaran Türk Oyun Firmaları arasına bu kamplar sayesinde yenilerinin ekleneceğini ifade ettiler.

Oyunla Gelecek Konsept Genel Bilgiler

Dijital Türk Oyunları Platformu Kuruluş 2019

Bilişim Vadisi Oyun Geliştirme Yaz Kampı 2019

Bilişim Vadisi Oyun Geliştirme Kış Kampı 2020

Bilişim Vadisi Oyun Senaryosu Geliştirme Çevrimiçi Kampı 2021

Konya Oyun Geliştirme Yaz Kampı 2021

OG21 Konya Yaz Kampı İstatistikler

500+ Kamp Katılımcısı

1500+ Online Katılımcı

50 Mentör

50 Gönüllü

20 Akademisyen

40 Takım

52 Oyun Tasarımı

41 Gerçekleşen Proje

21 mobil 17 bilgisayar 3 VR tabanlı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER