Modern dünyayı inşa eden, Tesla kimdir.

Bugün doğumunun 165 yılını kutladığımız modern dünyanın temelleri atan Sırp.

Modern dünyayı inşa eden, Tesla kimdir.

Modern dünyayı inşa eden, Tesla kimdir.

Bugün doğumunun 165 yılını kutladığımız modern dünyanın temelleri atan Sırp.

Bugün 10 Temmuz dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla kökünden değiştirebilecek birçok buluşa imza atan Nikola Tesla, 165 yıl doğum günü. Tesla, dünya bilim tarihini değiştiren buluşları nedeniyle saygıyı hakeden büyük mucit.

Nikola Tesla kimdir?

Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde Hırvatistan Lika ilçesinin Smiljan kasabasında Sırp kökenli olarak dünyaya geldi. Babası Milutin Tesla (1819-1879), Doğu Ortodoks rahibiydi. Tesla'nın annesi, Duka Tesla, evde zanaat aletleri ve mekanik aletler yapabilme becerisine sahip, sürekli işleri kolaylaştıracak bir yenilik peşinde koşan mucitti. Sürekli Sırp epik şiirlerini ezberleme yeteneği vardı. Duka hiçbir resmi eğitim almamıştı. Tesla, fotoğrafik hafızası ve yaratıcılık yeteneklerini annesinin genetiğinden aldığını ve ondan etkilendiğini düşünüyordu. Tesla'nın ataları Karadağ yakınlarındaki batı Sırbistan'dan geliyordu.

Tesla, ailenin beş çocuğdan dördüncü evladı. Milka, Angelina ve Marica adında üç kız kardeşi ve Dane adında bir ağabeyi vardı. Dane, bir ata binme kazasından dolayı öldüğünde Tesla beş yaşındaydı. 1861 yılında Tesla, ilkokulunu Smiljan'da okudu. Orada Almanca, aritmetik ve din dersi okudu. 1862 yılında Tesla'nın ailesi, Tesla'nın babasının kilise rahibi olarak çalıştığı Gospić, Lika yakınlarına taşındı. Nikola, ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula başladı. 1870 yılında liseyi Higher Real Gymnasium'da okumak için Karlovac'ın kuzeyine taşındı. Okul Avusturya -Macaristan askerî sınırında olduğu için dersler Almanca okudu.

Nikola Tesla, insanlarla iletişim kurmakta zorlanırdı. İçine kapanık bir çocukluk yaşadı. Kimsenin saçına dokunamazdı. Parlak nesnelere takıntısı vardı. Kolay sinirlenen bir yapıya sahipti. Okul ve iş hayatında yaşadığı sosyal iletişim problemi bir çok kez psikolojik açıdan sıkıntılar yaşamasına neden oldu ve depresif bir hayat sürdü. Abisinin ölümü ile suçlanması, hayatının en büyük takıntısıydı ve şizofreni başlangıcı belirtileri vardı.

Bunun yanında, insanlarla yaşadığı sosyal iletişim sıkıntıları da eklenince 1878 yılında, 3. sınıftayken üniversite eğitimini bırakmak zorunda kaldı.

Tesla'nın icatları

Floresan lambayı, neon ışıklarını, hızölçeri, mikrodalga fırını ve daha birçok icadı yapan Tesla, 700 e yakın icadıyla tüm zamanının çok daha ötesinde çalışmalara imza attı.

1884'te henüz ampulün patentini yeni alabilen ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duyan Thomas Edison’un yardım çağrısı sonucu ilk defa elektriği kablosuz ve yüksek miktarlarda iletebildi. Edisonla 50.000 dolar telif hakkını ödemediği için yolunu ayırdı.

Patenti Ford’a ait olsa da ateşleme sisteminin icatı Tesla’ya aittir. 1898'de, Madison Square Garden'da ilk uzaktan kumandalı model botununu da dünya ile tanıştıran kişi Tesla’dan başkası değildir. Hani şu günümüzde uzay mekikleri, uydular, cihazları kontrol edebildiğimiz uzaktan kumandalara varıncaya kadar bir çok icadın sahibi olan adam Tesla.

Radarların ortaya çıkışını sağlayacak Enerji dalgalarının kullanımı fikrini ortaya atan ve fikrine şiddetle karşı çıkılan Tesla, zamanın olduğu kadar dünyanın da ötesine çıktı ve uzaya ilk ses dalgalarını yollayan bilim insanı ünvanını almayı başardı.

Dünyanın ilk hidroelektrik santralini Niagara şelalerinde gerçekleştiren Tesla, 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patentini aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmeyi başardı.

Filmlerde, oyunlarda hatta Sırbistan'daki bir banknotta karşımıza çıkan Tesla, sözleriyle de buluşları kadar günümüze ışık tuttu. “Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir” diyen Tesla’nın uçuk icatları bilim dünyasını aydınlatmaya hala devam ediyor.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER