BEN 70 YAŞINDAYIM. BEN ve BENİM GİBİ OLANLAR ALINIYORUZ

Ben 70 yaşında biri olarak #evdekal uyarısına katılıyor ve 15 gündür uyguluyorum. Ve devam da edeceğim. Ben niçin kurala uyuyorum? Hasta olmamak için. Evde kaldığım süre içerisinde virüs almadığımı/almayacağımı biliyorum. Ancak, dışarıya çıkarsam ve dışarıdaki gezenlerden birinin hasta olması halinde, gerekli önlemleri almazsam virüs bana bulaşır ve hasta olurum.  

Sanki 70 yaşında ben, dışarı çıkarsam insanlara virüs bulaştıracağım. İnsanlarda virüsü 65 yaş üstü olanların yaydığı algısı oluşturulmuş durumu var. Aslında 65 yaş üstü kişilerle altındaki kişilerin farkı, başka hastalığı yoksa, sadece bağışıklık sisteminin iyi olabileceği düşüncesiyle 65 yaş altındakilerin, hasta olması halinde ölme ihtimalinin az olmasıdır. Şimdi yaşlılar evde, 65 yaş altı dışarıda olunca taşıyıcılığı ve ölecek olanların sorumlusu 70 yaşında evde kalan ben değil, 65 yaş altı dışarıda gezene aittir.

Mesela, genç bir adam virüs kaptı ama fark etmedi.
Bu genç kendisinin virüslü olduğunu bilmiyor, ama sokakta geziyor ve en az temas ettiği ya da yakınında bulunduğu 10 kişiye bulaştırabiliyor. Eğer bu 10 kişi virüslü olduğunu anlamadıysa ve dışarı çıkıp dolaşıyorlarsa onlarda 100 kişiye daha bulaştırılıyor. Ve bu böylece vaka sayısı 10’un katları şeklinde artarak devam ediyor; 1000, 10.000…, gibi artarak gidiyor. Ben tek başıma #evdekal’ıyorum ve dışarı çıkmıyorum. Hasta olmuyorum ve virüs taşıyıcı olmuyorum. Başta örnek verdiğim 65 yaşın altındaki adam; sen #evdekal’madığın için, 10’un katları şeklinde artarak devam eden vakalarda birçok ölüme sebep olmaktasın.

Kimse sağlıklı olduğunu ya da kimden virüs kapacağını bilmiyor.
Şimdi evde kalmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabildin mi?
Herkes karşısındakini Coronalı, ya da kendisi Coronalı da sevdiklerine bulaştıracakmış gibi düşünüp tedbir almadıkça başarılı olamayız.

Zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmayın dememizin sebebi sadece sağlık açısından önemli değil, sen çıkmaya devam edersen iş yerleri açılmayacak, sen veya sevdiklerin işsiz kalacak. Sen dışarı çıktıkça, piknik yapman, oltanla deniz kenarında balık tutman, çocuklarının parklarda oynamaları gecikecek. Sen dışarı çıktıkça dostlarınla eğlenmen, birlikte olman, kucaklaşman, ailenin fertleriyle birbirinize sarılmanız gecikecek. Sen dışarı çıktıkça ailenle mesafesiz vakit geçirmen gecikecek.
Sen dışarı çıktıkça okullar açılmayacak yüz yüze, göz göze, dokunarak yapılan eğitim gecikecek, ülkenin eğitim düzeyi düşecek.
Bu ve birçok sebeplerden, sadece kendin için değil, geleceğimiz için, çocukların için, ülken için #evdekal65yaşaltındakiler.

Sağlık çalışanlarından bir gurup şu isteklerde bulunuyorlar:
 “Biz alkış istemiyoruz, biz anlayış ve anlaşılmayı istiyoruz. Biz milletimizin evlerinde kalıp bize yardımcı olmalarını ve iş yükümüzü/risklerimizi azaltmalarını bekliyoruz, hatta rica ediyoruz. Böyle davranmaları ve tehlikeyi en az kayıpla atlattığımızda; işte o zaman biz sizi halkımızı alkışlayacağız.”

‘#Edekal’manın nesi zor anlamıyorum! 100 enfekte kişi ve evde kalınmazsa, bu katlanarak gidecek.. Hekimler ve sağlık çalışanları demir bilek değiller, yorulmaya başladılar. Çalışmaktan da değil; işin ciddiyeti anlatmaktan.. Enfekte olanlarla birebir/karşı karşıya kalan onlar. Onlar sevdikleriyle bırakın sarılmayı konuşamıyorlar bile.. Virüsü evlerine taşımaktan korktukları için.. Onları yormayalım, daha dikkatli olalım onların istediği kurallara uyalım, yoksa bizden önce onlar hasta olacaklar.. Kaşıntınız varsa. Mideniz gaz yapıyorsa bir ay sonra iyileşin hemen ölmezsiniz. Hafif günlük rahatsızlıklarınız için ilaç kullanmazsanız sonunuz gelmez. Rahat ol, sabırlı ol, katlan. Önceliğimiz korona virüsü olsun. Böyle ufak ve geçici salgın olmayan rahatsızlıkların için doktorlara/sağlık ocaklarına her gidip geldiğinizde risk alıyorsunuz ve bu risk evinize giriyor. Aklımızı başımıza toplayalım.

Çıkmayın.. 65 yaş üstü olanlar değil çoluk çocuk hiç çıkmayın. Yaşlılar suçluymuş gibi davranmayın. Ben ve benim gibiler alınıyoruz.  Aslında sağlıkçıları görerek kendinizin ne kadar şanslı olduğunu görmelisin ve şükür etmelisin. Ve onlara dua edelim. İşten güçten aile fertleriyle birlikte olamıyordun.. Ama ne güzel evde kalarak aile fertlerinin tamamıyla bir aradayız de..  Bunu güzel bir şekilde, daha önce yapamadıklarını yaparak değerlendiriniz. Aile birlikteliği ne güzel; ev yemekleri, sofrada üç öğün beraberlik, sohbet ederek yemek yemek, bundan güzel ne olabilir ki? Aç olduğumuz beraberliği doyurunuz. Böylece de evde kalarak, ne kendimize ne başkasına zarar vermemiş oluruz. Sabır sayesinde inşallah virüssüz günler bizi bekliyor. Uzun lafın kısası herkes evlere. O zaman ölmezsiniz. Evde kalmazsanız; uzun süre, iki ara bir derede kalıp ölümler daha çok olacak.
#evdekal:Evini havalandır. Bağışıklık sistemini koru. Sosyal mesafeyi koru. Elini yıka. #evdekal65yaşınaltıkişler ve herkes evde kalsın ki salgını az hasarla atlatalım.
Hoş kalın. Nisan 2020, Anamur. #evdekalismetkadıoğlu.

YORUM EKLE