BAŞKAN HİDAYET KILIÇ'LA SAHİL PROJESİ'Nİ KONUŞTUK

Yapılanlar/yapılmayanlar iki türlü değerlendirilir. İçerden ve dışarıdan. Bugün bu yazımda bu konuyu ele alalım istedim.

Vatandaş kendini yönetecek kişiyi seçer ve istediği şeylerin, seçilen tarafından yapılmasını ister. Vatandaş, verdiği oyun takipçisidir. Ve yapılan ya da yapılmayanı değerlendirir. Yazan kişiler de vatandaşı bilgilendirmede aracıdır.

Bu amaçla belediye başkanımız Sayın Hidayet Kılınç ve ekibinin yapmak istediği işlerden ne kadarını yaptığını ve yapabileceklerini öğrenip not etmek istedim. Sayın Başkan’dan randevu aldım.

Başkan yapılanları ve yapılacak olanları çok güzel ve net bir şekilde sıraladı bana da maşallah demek düştü. Aldığım bilgileri sizlerle/Anamurlularla paylaşmalıyım dedim. Bu amaçla ilk yayınladığım yazımda, Anamur’a doğal gazın gelmesi konusu oldu. Kafamda ve notlarımda hazırladığım çok sorularım vardı. Başkan sağ olsun anlatmaya bir başladı ki, benim sormam gereken tüm soruları sanki biliyordu. Eksiksiz doğru ve en güzel şekilde anlattı. Hidayet başkan Anamur için iyi çalışıp iyi işler yapmış. Yaptıklarını iyi anlattı. Başkan dersine iyi çalışmış. Hangi vatandaş ne sorarsa sorsun cevabını biliyor. Çünkü bu işi bilen bir başkan seçmiş Anamurlular. Tebrikler/teşekkürler Başkan.

Sohbet sonrası, iki yılda neler yapıldığını belediyenin yayınladığı bir kitapta buldum. Başkan bunların bir özetini söylemişti. Çok daha fazlasını yayınlanan dergide buldum. Biz başkanla sohbette daha çok doğal gaz ve Sahil Projesi üzerinde durduk. Ve bu yazımda Sahil Projesi üzerine durmaya çalışacağım.

Belediye genel görevlerini yapar. Bu bir mecburiyettir. Ancak farklılıklar yapmak önemli olandır. Daha çok değerlendirmeler farklılıklara göre yapılmakta. Yollar temiz olacak, çöpler atılacak vb. gibi işler zorunlu yapılmalı. Belediye gelirlerini en güzel şekilde değerlendirip halkın rahatına, huzuruna vasıta olacak yatırımlar yapmak. Ayırım yapmadan her vatandaşın işini yapmak gerekir..

Başkan Hidayet Kılınç, 95 bin metrekarelik alanda sahil düzenlemesi yapılacağını belirterek, “Yıllar önce planlanan sahil düzenlemesini gerçekleştirmek bize nasip oldu. Çalışmayı 2 etap şeklinde gerçekleştireceğiz. Bugün burada başlattığımız çalışmayı 1 Mayıs 2022’de tamamlayarak projenin birinci etabını kullanıma açacağız. Yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz bu alanda yürüyüş ve bisiklet yolları, sosyal donatı ve peyzaj alanları, mini golf sahası, spor alanı ve çocuk oyun alanları ile engelsiz halk plajı bulunacak” dedi.

Başkan Hidayet Kılınç, çalışmayı ihaleye çıkılmadan tamamen belediye imkanlarıyla yapılacağını belirti.

Başkan bir hayli yoğundu ve sırada bekleyenler olduğu için, Sahil Projesi’nde neler var ve teknik bilgileri almak üzere, mimar Saniye hanımla görüştürdü. Saniye hanımın verdiği bilgiler, Başkan’ın verdiği bilgilerden farklı değildi. Daha geniş, daha detaylı ve teknik bilgilerdi.

Sahil projesi iki etap şeklinde yapılacak. 82 Belediye Tesisleri’nden Cerenlere kadar olan alan. Deniz kenarından 65 metre içeriden başlamak üzere toplamda 95 dönümlük bir sahil şeridi. Başkanın anlattıklarından ve mimar hanımdan aldığım bilgiler şöyle:
Birinci etap, 82’den Akua Park’a kadarki kısım. Birinci etabın yapımına başlandı. İkinci etap ise, Akua Park’tan Aslıhan oteline kadarki kısım. 15 Mayıs’tan Eylül ayına kadar Karate Karate kaplumbağaların yuvalama dönemi. O zaman içerisinde işlem/faaliyetleri durdurmak gerekir. Onun için Mayıs ayı içine kadar birinci etabı belediyenin kendi imkanlarıyla tamamlamak durumunda.

Birinci etap neler var. Neler yok ki..
Kamu yolu, oturma alanı, Karatte karate gözetleme kulesi, çocuk oyun alanı, fitnes alanı, spor parkı, Engelliler iskelesi ( Projede engelsiz iskele ismiyle söz konusu. Gerçekte engelliler iskelesi.), yeşil alanlar, kafe ve büfeler, bisiklet kiralama noktaları ve durakları, bisiklet ve yürüyüş yolu.
Saymakla bitmiyor. Mescit, güvenlik kulübesi, WC, çocuk bakım üniteleri, soyunma kabini ve duşlar, şezlong alanları. Benim not edebildiklerim.

İkinci etap bu yapılanlara ilave olarak yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Spor alanları, engelsiz(Engelli) çocuk alanı ve plaj, satranç alanı, sergi ve gösteri alanı, kay kay pisti gibi kalemler de ikinci etabın içinde olanlar. İkinci etap ağırlık spora yönelik.

Mimar kızımız ile görüşmemizde şunları ilave etti; “Karetta alanı olmasından dolayı aydınlatma ve direkler kaplumbağa alanını koruma amaçlı. Işıklar şapkalama yöntemiyle yapılıyor. Ve bu işlemleri çevreyi korumaya yönelik yapmaktayız. Bütün yapılanlar Milli Park’ın iznine bağlı ve denetiminde yapmaktayız. Çevreci bir düşünceyle işleri yapmak ve takip etmekteyiz.”

Anamur’un üst kısmına çok amaçlı piknik alanı yapılması.. Özellikle kapalı devre sulama sistemi.. Doğrudan belediyenin yapması gereken bir projelerden olmayabilir ama aracı olmak/istemek/kapıları zorlamak gerektiğini vatandaş ısrarla söylüyor. Sözle değil yapılanlarla Anamur’da “her şey çok güzel olacak…”

Hoş kalın. Ocak 2022, Anamur. İsmet Kadıoğlu.

 

YORUM EKLE