AŞK ve SEVGİ ÇİÇEĞİ NERGİS

Nergis çiçeği, aşkı sevgiyi simgelemektedir. Aşk ve sevgi konusunu içeren birçok hikayede yer almıştır. Yunan mitolojisinde kendini beğenmişliği ifade etmiştir. Ayrıca imkansız aşkın, sevip de kavuşamamanın sembolü de olmuştur. Nergis çiçeği ayrıca görüntüsü ve hoş kokusu ile de güzelliği simgeler.

Bahar mevsimine girilmesiyle beraber oldukça güzel kokusu ve görüntüsüyle baharın müjdesini verir. Bu çiçek daha çok Akdeniz bölgesinde yetişir.

Nergis adının nereden geldiği konusunda farklı hikayelerin olduğu söylense de, herkes tarafından bilinen olduğunu düşündüğüm hikayesi şöyle:

Efsanelerin doğuşlarını/oluşlarını inceleyen bilim olan mitolojiye göre, nergisin de mitolojik bir hikayesi var.

Efsaneye göre, dünyanın en güzel, yakışıklı erkeği Narkissos, şu anda İzmir’in en küçük ilçelerinden olan Karaburun’da yaşar. Narkissos’a, civarda yaşayan tüm kızlar, hatta periler bile aşıktır. Ama o da kimsenin aşkına karşılık vermez.

Efsane bu ya; Narkissos, bir peri ile bir insanın oğludur. Kendini beğenmiş, ukala bir tarzı vardır. Ekho isimli perilerden biri ona aşık olur. Bu aşkı ifade etmesi neredeyse imkansızdır. Ekho hiçbir zaman ona bu aşkını ifade edip konuşamaz. Narkissos, bir gün dağda (Ekho, dağ perisidir.) arkadaşlarını ararken “biri mi var burada?” diye seslenir. Ekho da, “burada” diye cevap verir. Narkissos ona, “gel” diye cevap verir. Ekho, onu çok sevmesine rağmen sadece o da ona “gel” diyebilir. Kendini beğenmiş Narkissos Ekho’ya cevap vermeden çekip gider.

Ekho, bu olay üzerine çok üzülür, morali bozulur. Dağdaki bir mağaraya giderek şöyle der; “dilerim o da sevsin, benim gibi ve sevdiğine kavuşamasın.” Ekho, bu olayları fazla kafaya takınca kendini yer bitirir. Bunun üzerine Ekho, Tanrı Zeus’a yalvararak Narkissos’un cezalandırılmasını ister. Tanrı, perinin bu isteğini kabul eder ve “Başkalarını sevmeyen kendisini sevsin” der.

Erkek güzeli Narkissos bir gün su içmek için göle eğildiğinde suda kendini görür ve kendine aşık olur; kendine gölde bakma aşkına karşı koyamaz. Tekrar tekrar gölde kendine bakmaya devam eder. Olacak ya; bir gün kendine bakarken göle düşer ve boğulup ölür.

Narkissos’a aşık periler, sevdikleri yakışıklı adamı sudan çıkarıp mezara bari biz gömelim diye düşünürlerken, sudan hiç bilmedikleri, görmedikleri bir çiçek çıkmaya başlar. Periler rengiyle, kokusuyla çok beğendikleri çiçeğe Narkissos adını verirler. Nergis adı da buradan geldiği söylenir.

Efsaneye göre, Narkissos Karaburun’da yaşar. Bundan dolayı da, nergisin anavatanının, İzmir’e bağlı Mordoğan ve Karaburun olduğu biliniyor. Bu yörede Aralık ayı nergislerin hasat zamanıdır.. Bu yüzden de, o yörede Aralık ayı için Nergis ayı deniyor.

Narsizim; kendini beğenme duygusudur..
Nergis çiçeği; sevildiğinde sana sevgisini veren bir çiçektir. İstediği iklim ortamını bulduğu her yerde ve her zaman açan bir çiçektir. O zaman nergis çiçeği, ismini aldığı Narkissos gibi narsist değildir. Şifa bile verir. Bütün becerisini sunar insanoğluna..

Nergis çiçeğinin anlamı; saygı duyma olarak nitelendirilmiştir. Bilhassa ilkbahar mevsimlerinde tercih edilen bir bitki olduğunu belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra güzel kokusundan ötürü, alıcıları büyüleyen bir çiçektir. Nergis çiçeği, saygı duyma anlamıyla bilindiğinden, sevilen değer verilen dostlara sunulacak bir çiçektir.

Nergis çiçeği, mis kokusuyla, insana derin bir nefes aldırır. İnsanı yeniler. Efsanevi bir hikayesi olan; hikayesi kadar kokusuyla da büyüleyen bir çiçek; sevgi/dost çiçeğidir.. Her sevdiğin insana, dostuna, en yakınlarına gönderilmesi ve her evde bulunması gereken hoş kokulu güzel bir çiçektir. Anlamı; güzelliktir, en güzeldir..
Hoş olun. Aralık 2020, Anamur. İsmat Kadıoğlu.

YORUM EKLE