ANAMUR'DA TARİHİ MEKANLAR

Masmavi ve berrak denizi, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve uzun süren yaz sezonu ile Anamur; Türkiye’nin/Akdeniz’in vazgeçilmeyen yerlerinden biridir. Anamur adı, Latincede Anemurium (Rüzgarlı Burun) kelimesinden türetilmiştir. Antik kent Anemurium, şimdiki yerleşİK durumdaki Anamur’un batısındadır. Tarihi Anamur’un bulunduğu yer, bir hayli rüzgarlı.. ve denize dik bir burun şeklindeki tepe eteğine kurulmuş.

Fenikeliler tarafından kurulan Antik kent; Asurlular, Persler ve MÖ 333’de Büyük İskender’in egemenliğine girmiş. I. yüzyılda Roma İmparatorluğu ve MS 4. yüzyılda da Bizanslıların eline geçmiştir.

Kent, 1228’de Selçuklular tarafından zapt edilmiş ve daha sonra Karamanoğullarının idaresine geçmiş. 1471 yılında da Osmanlı topraklarına katılmış. 1859’da bucak, 1869’da da Osmanlının bir ilçesi olmuştur.

50-60 yıl öncesiyle şimdiki Anamur tamamen farklı. Anamur, doğusunda denizin içinde Mamure Kalesi, batısında da antik kent Anemurium arasında Toroslara sırtını dayamış bir kasabadır. 60 yıl öncesinde verimli ovasında yetiştirilenlerle şimdiki farklı.. Bahsettiğim yıllarda Anamur’un verimli ovasında susam ve yer fıstığı tarlaları vardı. Bu tarlalar arasında ikişerli üçerli köy evleri.. Ve şahısların tarlalarını okaliptüs ağaçları, portakal limon ağaçları ve yemyeşil açıkta/serasız yerli Anamur muz bahçeleri kaplıyordu.. Küçük ve parmak gibi muzlarda dükkanlarda /yol boyu tezgahlarda satılırdı.. Anadolu’nun en Güney ucu.. Mersin’e 5 saat uzaklıkta. Hatta Mersin’e gidiş geliş burunlu Maguris otobüslerle olurdu.
Şimdilerde yer fıstığı ve susam, tarlaları, örtü altı muz seralarına terk etti. Anamur ovasına yüksekçe bir yerden bakıldığında bembeyaz sera naylonları görülür. Boş ve yeşil alan görmek mümkün değil. Tabi örtü altı muz seralarında daha iri (azman muz dediğimiz) kaliteli ve getirisi fazla olan muz üretilmekte.. Anamur’un güzellikleri çok. Kıbrıs’a 75 kilometre. Açık hava ve rüzgarsız nemsiz günlerde Anamur’dan Kıbrıs, ince bir bant halinde görülür. Anamur’dan Kıbrıs’a denizin dibinden borularla su verildi. Abdülhamit’in düşünüp yapamadığı bu su verme projesi “Asrın Projesi” adıyla Eylül 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Anamur’a gelip açılışını yaptı.

Bir ülke veya bir şehrin ismi söylendiğinde, o isimle ilgili akla ne gelir? Tarihi geçmişi, coğrafyası, ekonomisi, orada yaşayanların yaşama biçimi, örf ve adetleri, yetiştirdikleri ve yiyecekleri..

İstanbul’daki bir arkadaşım telefon açtı. Antalya’da olduğumu söylediğimde, ooo.. hocam tatildesiniz dedi. Aslında tatilde filan değilim. Antalya’da oturuyorum ama, Antalya deyince tatil, tatil deyince de Antalya akla geliyor.

İstanbul Avrupalının gözünde bir marka şehir olarak tarihten gelen kültürel mirası ile hafızalarda yer alıyor. İlk akla gelen şeyler, diğerlerinden farklı olanlardır. Farklı olanların farklılığının akla gelebilmesi için tanıtımın yapılması gerekir. Farkının, bir şekilde, kişiler tarafından daha öncesinden, fark edilmiş olması gerekir.

Acaba, Anamur deyince insanların ilk aklına ne gelir? Anamur’a ait farklı şeyler var. Tanıtımını yapsaydık, sorunun doğru cevabı “muz” olur. Farklılık, kalite ve tek olmak.

Tabi ki Anamur’un kokulu muzu yıllardır marka olmuş. Tek ve kaliteli. Tanıtımı bu özellikleriyle otomatikman yapılmış. Anamur’un yetiştirdiği bir ürün olan muzun dışında, tarihi yapıları, doğa harikaları da var. Var; var olmasına da.. varlığından kimlerin haberi var? Olmaz.. Tanıtımını yapmadıysan, bakımlı değilse kimsenin haberi olmaz..
Bir sonraki yazılarımda, doğa harikası Köşekbükü Astım Mağarası var.
Hoş olun. Ekim 2020, Anamur. İsmet Kadıoğlu.

 

YORUM EKLE