ANAMUR'DA İLK DERSHANE, ÖZEL OKUL ve İSMET DEMİR

Eğitim, kişinin davranışlarında istendik yönde davranış değişikliği meydana getirme sürecidir. Eğitim, doğumla birlikte başlar; aile, okul ve çevre katkılarıyla bireyin yaşadığı sürece devam eder. Eğitim, kişiyi hayata hazırlar, gelişimini sağlar. Eğitimde davranış değişikliği, istenilen şekilde ve amaca uygun olmalıdır.

Öğretim, önceden belirlenmiş olan müfredatı öğrenmek ve uzmanlık kazanmak için yapılır. Öğretim, eğitimin okullarda planlı ve programlı yapılan kısmıdır.

Eğitimle öğretimin aynı olduğu sanılır ama, eğitimle öğretimde farklı anlamlar yüklüdür. Öğretim, eğitim içinde bir bölümdür. Eğitim hayatın tamamında var iken; öğretim belirli bir dönemde okullarda yapılır. Eğitim her yerde olabilir ve zaman sınırı yoktur. Öğretimin yeri eğitim kurumları/ okullardır. Zamanı da sınırlıdır. İlkokulun 4 yıl olduğu gibi. Eğitimde istenmeyen sonuçlar çıkabilir ama öğretimde istendik şart kazandırmak şarttır.

Okullardaki müfredata bağlı verilen bilgileri öğretmenler veriri. TDK’nda öğretmen tarifi şöyle, “Mesleği bilgi öğretmek olan kimse.” Alanında eğitimini aldıktan sonra kişinin edindiği bir meslektir öğretmenlik.

Anamur ortaokulunu bitirdim, Mersin Öğretmen Okulu’nu kazandım, üçüncü sınıfa geçince, seçilmiş öğrenciler arasında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Lisesi’ne gittim. Devamında Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdim. Galiba hızımı alamadım, Fen Fakültesi’nin mühendislik farklı çalışmalarını da tamamlayarak mühendis diplomasını da aldım. Bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda çalışmaya başladım.

İDÇ fabrikasını Sovyetler Birliği (Rusya) yapmıştı. İşletmesi Rus uzmanlar kontrolünde ve beraberliğinde yapıldı. Ben Yüksek Fırınlar Otomasyon mühendisiydim. Vladimir Mankov isminde Rus uzmanla aynı odada 3,5 sene beraberdik. Birbirimize “dostum” diye hitap eder ve samimi davranırdık. Vladimir, aynı zamanda öğretmen olduğumu öğrenince bana, “aptalsın sen” dedi. Ben de, dostum bana neden aptalsın deyince, “Bizde öğretmen bir numara, her mesleği öğretmen yetiştirir, git öğretmenliğini yap” dedi. Daha sonra Pakistanlı Alam Şabır isimli elektrik mühendisi gelmişti, o da Pakistan’da Öğretmenliğin bir numara olduğunu söylemişti.

Son zamanlarda eğitim dışında yazılar yazmakta oldum. Bu bir eksikti. Bunun hesabını yaparken herkese/on binlerce kişiye öğretmenliğiyle örnek olmuş öğretmen İsmet Demir abimizin rahatsız olduğunu duydum ve şahit oldum.

İsmet Demir öğretmen; hem eğitimde hem de öğretimde çok hizmette bulunmuş hem de iyi ve kaliteli hizmette bulunmuş öğretmen ve eğitimde/öğretimde işletmeciydi. Ve özel eğitim konusunda Anamurlulara ilkleri yaşatmıştır. Anamur’da çok kişi yetiştirmiş ve onu örnek alan çok öğrencisi var. O, Anamur’a ilk dershane ve özel okul açan öğretmendir.
İsmet Demir, iyi bir matematik öğretmenidir.
İsmet Demir demek, denklem, logaritma demektir.
İsmet Demir demek, türev, integral demektir.
İsmet Demir hocam;
En güzel, en kısa, en net ve en anlaşılır şekilde çocuklara konuları sunardı.
Matematik konusunun durumuna göre, net biçimde, hiç boş yer bırakmadan, bir saatte anlattığı konuyu silmeden tahtaya sığdırırdı.
Doğrularında taviz vermez, kararlı, sakin ve güvenilir. Böylece öğrenci onun bilgisine, anlatımına güvenirdi.
Öğrenci ile iletişimi oldukça iyi ama disiplinliydi.
Konuların anlatımında Türkçeyi iyi kullanırdı.
O matematikte lider bir öğretmendir.
Aynı zamanda şık ve kaliteli giyimleriyle örnektir.
Bu özelliklerini geçmiş zamanda yazmamın nedeni artık öğretmenlik yapmıyor olmasından.

İsmet hocamın birkaç aydır bir rahatsızlığı var. Konya’da ve Ankara’da tedavi gördü/görmekte. Birkaç kez telefonla eşi yengeden ve kızı Ayşe ile görüştüm. Ankara’da iken ziyaret etmek istedim uygun ortam bulup görüşemedik. Kontrollerine belirli sürelerle tekrar Ankara’ya gitmek üzere Anamur’da evinde istirahat etmekte. Kendisini ziyaret etme fırsatını buldum ve geçmiş olsun demek için eve uğradım ve yenge ve Ayşe kızımızdan bilgi aldım.

Sen güçlüsün, pes etme, dik dur, güven, iyileşip aramıza döneceğine güven. Gönlümüz seninle, dua ediyoruz ve tekrar dimdik ayakta olacağına inanıyoruz. Sen de buna inan.  
Kaybettiğin sağlığına kısa zamanda kavuşmanı diliyoruz.
İnanıyoruz ki en kısa zamanda rahatsızlığını yeneceksin. Tez iyileşip, biran önce  aramıza dönmen dileğiyle.. Geçmiş olsun. Dua.
Hoş kalın. Şubat 2020, Anamur. İsmet Kadıoğlu.


 

YORUM EKLE