Ambulansa Yol Vermeyi Bilmiyoruz

Araç Kullanırken çoğu zaman denk geliyorum, acı acı siren sesi ile gelen ambulansa yol vermeyen sürücüler ve yol vermek isteyipte etrafa  panik ve ambulansın önünde  yığılan araçlar ve yolu yolu tıkanan ambulans.
Hasta taşıyan bir ambulansın acı, acı çalan siren sesini duyduğunda ne yapacağını bilen ve telaşlanmayan sürücü  sanırım çok azdır.
Çünkü bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayan bazı sürücüler, siren sesiyle birlikte araçlarını birbirlerinin üzerine sürerek trafikte tehlike oluştururlar.
Ambulans sürücüleri ise, kendilerine yol vermekte geciken ve karmaşa yaratan bu sürücülere haklı olarak sinirlenirler.
Hepimiz ne yapacağımızı bilsek de, bazı bilgilerle trafikte ambulansa yol verme tekniğini içeren önemli noktaları anımsatmak istiyorum.
Araç kullandığınız yol, üç gidiş ve gelişli bölünmüş bir yol olsun.
Sizde bu yolun gidiş istikametinde sol şeritte olunuz ve arkanızdan gelen bir ambulansın siren sesini duyduğunuzda, sakince yapılması gerekli davranışlar şöyle olmalıdır:
* Hareket halinde olduğunuz yolun ikinci ve üçüncü şeridindeki, yani yolun orta ve sağ şeritlerinde hareket halindeki diğer araç sürücüleri yavaş ve kontrollü olarak bulundukları şeritte yavaşlamalı, gerekirse de durmalıdırlar.
* Yolun sol şeridinde gitmekte olan araçların sürücüleriyse yine kontrollü olarak; yolun orta ve sağ şeritlerinde yavaşlamış ya da duran araçların önüne geçerek hız kesip trafiğe girmelidirler.
Böylece acı siren sesiyle gelen ambulansa, yoldaki tüm araçlar sol şeridi boşaltarak yol vermiş olurlar.
Trafikte can kurtarmaya yarayan önemli bir sorunun çözümü böylesine basittir.
Yeter ki bizler trafikte bilgili, sabırlı ve saygılı olalım.
Trafik yasası gereği, geçiş üstünlüğüne sahip olan; duyulur veya görünür işareti yani tepe lambası yanan ve sireni çalan tüm araçların yolda kolaylıkla ilerleyebilmeleri için, diğer araçlar yol vermek zorundadırlar.
Ne yazık ki; trafikte araç kullanan sürücülere bu konuda gerekli eğitimler yeteri kadar verilememiş olup, ancak bu teknik bilgiler ileri sürüş teknikleri gibi özel eğitimlerde öğretilmektedir .
Öte yandan ambulansın arkasına takılmak için hızla şerit değiştirenler de bir uyarım olacak:
Bilin ki seyir halindeki trafikte bu davranışla büyük tehlike yaratıyorsunuz.
Vazgeçin... Kazaya davetiye çıkartmayın...

Ve düşünün ki bu amulansın içinde sizde olabilirsiniz...

YORUM EKLE