Akdeniz Oyunlarındaki oyunları Sayıştay belgeledi... -2-

 Sayıştay' ın Akdeniz Oyunları çerçevesinde satın alınan taşınır mallarla ilgili belirlediği hususlar ise akıllara durgunluk verecek cinsten:

"bir işe ilişkin mal ve hizmet alımlarının aynı ihale ile birlikte yapıldığı, alımların götürü bedelle yapıldığı, dolayısıyla birim fiyatların bilinmediği, alınan taşınır varlıkların varlık hesaplarına kaydedilmediği, sarf edilen malzemeler gibi bütçe gideri yazılarak mali tablolardan çıkarıldığı, bu taşınırların kayıtlarının ve devirlerinin mevzuata uygun yapılmadığı görülmüştür.

Alınan malların varlık kayıtları yapılmayarak, sarf edilmiş gibi muhasebeleştirilmesi mali tablolarda muhasebeleştirme hatalarına neden olmaktadır. Ayrıca taşınır kayıtlarının taşınırın değerini de içerecek şekilde yapılmaması nedeniyle, mevcut taşınırların birim değerleri ile toplam değeri bilinemediği gibi kaybolan veya zayi olan taşınırların değerleri tespit edilememektedir."

Koordinatörlük, Sayıştay denetçilerine yaptığı savunmada;

"aynı iş kapsamında mal ve hizmet alımlarının bir biri ile direkt ve sıkı bir ilişki içerisinde olması ve biri birinden ayrılmasının imkansızlığı nedeniyle, ihalelerin götürü bedel üzerinden gerçekleştirildiğini, yüklenicinin, mal ve ekipmanları temin ve işletimini sağladığını beyan ediyor" ama Sayıştay bu itiraza karşı şu tespitte bulunuyor:

"Gerek koordinatörlüğün gerekse devredilen idarenin muhasebe kayıtlarında gerçek değeriyle kaydedilmeyen taşınırlar mali tabloların (bilançonun) varlık kısmının hatalı olmasına (az görünmesine) neden olmaktadır. Demirbaşlar hesabı olması gerekenden 30 milyon TL az, yönetim giderleri hesabı olması gerekenden 30 milyon TL çok görünmektedir. Ve toplam muhasebeleştirme hatası yaklaşık 60 milyon TL dir"

Bu mal alımlarını iki yıldır yazıp çizdiklerimizden hatırlayanlar çıkacaktır. Kiralanan depolardan, o depolara kamyonlarla götürülüp atılan ve çeşitli kurumlar arasında paylaşılan, çoğu zaman da paylaşılmadığı için tartışma konusu yapılan her çeşit malzeme...

Ve envanteri tutulmadığı, demirbaş kaydı olmadığı için çoğu kaybolan trilyonlarca değerde ses düzenlerinden oturma gruplarına, masa sandalyeden bilgisayarlara, sayısız üründen ne kadarının nereye ve kimlere verildiğini, ne kadarının nerede tutulduğunu doğru dürüst bilen yok...

Böyle şey olur mu demeyin, hadi biz yazdığımızda pek inanan çıkmıyordu, Allahtan Sayıştay sonunda çıktı ve tüm çıplaklığıyla çekti fotoğrafı...

Neyse biz devam edelim büyük fotoğraftaki küçük detaylara;

2013 Mersin Akdeniz Oyunları Organizasyonu öncesinde ve süresince Genel Koordinatörlük (İdare) tarafından ilgili Departman Direktörlüklerinde çalıştırılacak personele ilişkin hizmet alımı işi pazarlık usulü ile ihale edilmiştir. İşin kapsamı; danışman, direktör, direktör yardımcısı, müsabaka yöneticisi, müsabaka yönetmen yardımcısı, tesis yöneticisi ve yardımcısı, ekip şefi, bölge sorumlusu unvanları ile haftanın 5 günü 40 saat üzerinden 2 ay ilâ 4,5 ay arası süreyle personel çalıştırılmasıdır.

İstihdam edilen toplam 184 personelin 100 tanesi devlet memurudur.

Oysa 657 sayılı yasaya göre devlet memurlarının gerçek veya tüzel kişilerin yanında ücretli olarak çalışması mümkün değil iken hizmet alımı kapsamında çalıştırılarak yüklenici vasıtasıyla ücret ödendiği tespit edilmiştir"

Devlet memurlarının kurumlarından maaş alırken, taşeron yanında çalıştırılmaları ve oradan ücret almaları hem etik olarak doğru değil, hem de yasaya göre suç niteliğinde...

Akdeniz Oyunlarıyla ilgili Sayıştay' ın belirlediği usulsüzlükler, yanlışlar bunlardan mı ibaret...

Ana başlıklarıyla bir kaç tespite daha yer verip konuyu bağlayalım:

-Amortisman ayrılması gereken varlıklar için amortisman ayırma işlemi yapılmamıştır.

- Ödeme emri belgesi ve ekleri Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’ne göre düzenlenmekle beraber taşınır alımlarında taşınır işlem fişleri ödeme emri belgesine eklenmemiştir.

- Taşınır işlem fişleri düzenlenmemiştir. Diğer olimpiyatlardan ve SGM den gelen taşınırlar iz bedeli üzerinden ön muhasebede kaydedilmiş, ancak yevmiye defterine hiç alınmamıştır.

- Satıcılar hesabının alt hesaplarından bazıları ters bakiye vermektedir.

İzahı gereksiz kılan bu değerlendirmelerden bana göre en çarpıcısı sonuncusu:

Çarpıcı çünkü Sayıştay' ın incelediği Akdeniz Oyunlarıyla ilgili ödemelerin bir kısmındaki satıcı hesaplarının bazısı ters bakiye vermekte.

Yani adamın mal veya hizmet nedeniyle kestiği fatura ile kendisine yapılan ödemeler sonrası hesap kapanmamış, ters bakiye vermiş...

Ters bakiyenin ne anlama geldiğini hesaptan anlayan beş yaşındaki çocuk bile bilir.

Ben tekrarlayıp sinirleri zıplatmamayım...

Tüm bunlardan sonra arkanıza yaslanıp şu soruyu sorabilirsiniz;

Eee, yıllardır yazıp çiziyorsun, sonunda bak Sayıştay da önemli bulgular elde etmiş. Şimdi ne olacak? Sonuçta kim kimden nasıl hesap soracak?

Daha da önemlisi; hesap sorulacak mı?

Cevabını bilmediğim konular bunlar, bilsem emin olun yazardım...

Ama bugünkü koşullarda ve AK Parti iktidar oldukça Akdeniz Oyunları koordinatöründen hiç kimsenin hesap sormayacağını, soramayacağını biliyorum.

Nereden mi biliyorum?

İstanbul Büyükşehir Belediye zabıta müdürlüğünden Erzurum kış oyunları koordinatörlüğüne atanan, oradan iki koordinatörün sahneden indirildiği Mersin Akdeniz Oyunlarının koordinatörlüğüne getirilen ve bu Sayıştay raporu yazılırken Erzurum Büyükşehir Belediye başkanlığına talip olan birine bu ülkede kolay kolay kimse dokunmaz...

İyisi mi bekleyelim, o ünlü deyişi ağzımızdan düşürmeden;

"Görelim Mevlam neyler,

Neylerse güzel eyler..."

YORUM EKLE