Türkiye Atak'a Geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak için milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T129 ATAK, Kara Havacılık Komutanlığı’nda düzenlenen törenle teslim edildi.

Türkiye Atak'a Geçti

Türkiye’nin ilk yerli helikopteri T129 ATAK’ın teslim törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hazır ol cenge istiyorsan sulhu salah. Başkasının size karşı saldırmaması için hazırlıklı olmak zorundasınız. Türkiye bu hazırlığı uzun süreden beri yapmaktadır” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak için milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T129 ATAK, Kara Havacılık Komutanlığı’nda düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Emrullah İşler ve Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları, yabancı askeri ataşeler ile diğer davetliler katıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Her şeyden önce bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyorum. 2004 yılında bu stratejik kararda imzası olan sayın Başbakan başta olmak üzere komitenin bütün üyelerini de tebrik ediyorum” dedi.

Kayseri ve Konya’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na uçak tesliminde yaptığı konuşmada, “Bu uçakları sadece para verip almıyoruz, üretimine kısmen de katıldık” dediğini hatırlatan Gül, “Ama bugün gururumuz daha büyük. Bu helikopterleri Türkiye’de ürettik. Bu Türk savunma sanayinin helikopter başta olmak üzere geldiği noktayı göstermektedir” şeklinde konuştu.

“HAZIR OL CENGE İSTİYORSAN SULHU SALAH”
“Hazır ol cenge istiyorsan sulhu salah” diyen Gül, şunları kaydetti:
“Başkasının size karşı saldırmaması için hazırlıklı olmak zorundasınız. Türkiye bu hazırlığı uzun süreden beri yapmaktadır. Türkiye, caydırıcılığına her gün yeni güç katmaktadır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı bize çok şey öğretti. Savunma konusunda dışa bağımlılığın doğru olmadığı. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye içinde silahlı kuvvetlerimizi donatacak teçhizatın önemli kısmını üretecek duruma geldik” şeklinde konuştu.

“TSK’YI GÜÇLÜ TUTMALIYIZ”
TSK’yı devamlı güçlü tutmanın gerekli olduğunu vurgulayan Gül, “Bu yapılan işlere Türk milleti de takdirle bakmaktadır. Topraklarımızın garantisi silahlı kuvvetlerimizdir. Türk milleti silahlı kuvvetlerine hep gözbebeği gibi bakmıştır. Bundan sonra da öyle bakacaktır” dedi. Gül, konuşmasının sonunda projede emeğe geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından ATAK helikopterinin tanıtım slaytı izlendi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:“TÜRKİYE ATAK PROJESİYLE BİRLİKTE ARTIK HELİKOPTER SATIN ALAN BİR ÜLKE KONUMUNDAN HELİKOPTER ÜRETEN VE HELİKOPTER SATAN BİR ÜLKE KONUMUNA YÜKSELMİŞTİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ATAK projesiyle birlikte artık helikopter satın alan bir ülke konumundan helikopter üreten ve helikopter satan bir ülke konumuna yükselmiştir. Bu hepimiz için büyük bir başarıdır, tarihi bir adımdır. Ülkemiz ve milletimiz için iftihar edilecek bir durumdur” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarını karşılamak için milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T129 ATAK, Kara Havacılık Komutanlığı’nda düzenlenen törenle teslim edildi. İlk yerli milli helikopter T129-ATAK helikopterinin teslim töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATAK helikopterinin Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri için hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ettiğini söyledi. Bugün milli savunma adına son derece önemli ve tarihi günlerinden birine şahitlik ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, “ATAK helikopter projemiz kapsamında üretimi yapılacak 59 helikopterden 3 tanesi bugün bu tören vesilesiyle teslim ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine böylece kaydediliyor. Teslim edilen bu helikopterleri kullanacak pilotlarımıza ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başarılar diliyorum. Hiç kuşkusuz ATAK projesi, ülkemizi gelmiş olduğumuz noktadan daha da ileri taşıyacaktır” diye konuştu.

“BİZİM İÇİN BİR NEVİ İSTİKLAL VE İSTİKBAL MÜCADELESİDİR”
Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu savunma sistemlerinin yerli imkanlarla karşılanmasının göreve geldiği günden bu yana temel öncelikleri olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, “Biliyoruz ki yerli sanayimizin geliştirilmesi, silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yerli firmalarımız tarafından özgün ürünlerle karşılanması, bunun altını özellikle çiziyorum bizim için bir nevi istiklal ve istikbal mücadelesidir. 12 yıldır hep bu bilinçle hareket ettik. Yerli firmalarımıza, kendi insanımızın potansiyeline güvendik. Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması, ordumuzun modernizasyonu, her alanda çok kritik, çok büyük çaplı projeler başlattık. Kara, hava, deniz platform, insansız hava araçları, uydu teknolojileri, muhabere elektronik ve bilgi sistemleri gibi birçok alanda önemli projelere imza attı. Başlattığımız bu projeler artık meyvelerini vermeye başladı” dedi.

“BUGÜNLERE HİÇ DE KOLAY GELİNMEDİ”
Başbakan Erdoğan, milli tank ALTAY, milli gemi MİLGEM, insansız hava aracı ANKA, başlangıç temel eğitim uçağı HÜRKUŞ'un son dönemde yerli imkanlarla hazırlanan projelerden sadece birkaçı olduğunu dile getirdi. Bugün bu başarı zincirine yeni bir halka daha eklendiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“ATAK Projesi kapsamındaki ilk helikopterimizi, silahlı kuvvetlerimize dahil etmenin bugün bahtiyarlığını yaşıyoruz. ATAK helikopterinin bugün geçmişini bilenler, bugünlere hiç de kolay gelinmediğine, çok büyük emekler sarf edildiğine şahitlik ettiler. Yıllarca ilerleme sağlanamayan diğer pek çok proje gibi bu projeyi gerçek anlamda hayata geçirmek bizlere nasip oldu. 2004 yılında bu konuda verdiğimiz stratejik kararla çıktığımız yolda işte bugünlere geldik. Burada hep birlikte şahit olduğumuz tablo, verdiğimiz kararın ne kadar doğru, ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.”

“İNANIYORUM Kİ BİZE ÇOK BÜYÜK GÜÇ KATACAKTIR”
ATAK helikopterlerinin görev bilgisayarı dahil olmak üzere cihaz ve ekipmanlarının çoğunun Türk mühendislerce tasarlandığını belirten Başbakan Erdoğan, “Modern elektronik ve silah ekipmanlarıyla donatılan helikopterlerimiz, terörle mücadelede ve ülke bütünlüğümüze yönelik eylemlerde inanıyorum ki bize çok büyük güç katacaktır. Bunun yanında helikopterlerimiz sınırlarımıza yönelik her türlü saldırıda caydırıcı güç oynayacak, barış ortamının güvence altına alınmasına da katkı sağlayacaktır. 2004 Mayıs'ında aldığımız kararla helikopter üretimi, hava aracı ve modern tankın üretimi için de yeni bir yol haritası belirleme çalışmalarına başladık. Helikopter projemiz için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı personelimiz hakikaten özverili bir çalışma yaptı. Bu çabalar neticesinde böyle büyük proje için kısa sayılabilecek bir sürede ihaleyi gerçekleştirdik. Sözleşmeyi imzalayarak, takvimi başlattık” ifadelerini kullandı.

“ACABA BUNU ÜLKEMİZDE NASIL ÜRETECEĞİZ”
Başbakan Erdoğan, “İtalyan dostlarımızın temel helikopter bilimindeki tecrübelerini kendi mühendislerimizin becerileriyle birleşti. İlk bu ATAK helikopteriyle İtalya'da tanıştığım gün gerçekten 'acaba bunu ülkemizde nasıl üreteceğiz' diye bunun düşüncesi içerisindeyim, o zaman Agusta Westland yetkilileriyle görüştüğümüzde daha sonra onları buraya davet edip buradaki çalışmaları Savunma Sanayi Müsteşarlığımızdaki arkadaşlarımızla yürütmeleri ve burada karşılıklı bir dayanışma, sonuçta günümüzün en modern taarruz helikopterlerinden birini ülkemize kazandırmış olduk” dedi.

“TÜRKİYE HELİKOPTER SATIN ALAN DEĞİL SATAN BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİ”
Projenin Türkiye'de helikopter sanayi altyapısının kurulması açısından da son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Helikopterin tek üretim hattı Türkiye'de kuruldu. Dolayısıyla üçüncü ülkelere satılacak helikopterde yine bu üretim hattından çıkacak. Şu hususu özellikle vurgulamak istiyorum, Türkiye ATAK projesiyle birlikte artık helikopter satın alan bir ülke konumundan helikopter üreten ve helikopter satan bir ülke konumuna yükselmiştir. Bu hepimiz için büyük bir başarıdır, tarihi bir adımdır, ülkemiz ve milletimiz için iftihar edilecek bir durumdur. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki, ATAK projemiz yalnızca silahlı kuvvetlere katacağı güç nedeniyle değil, aynı zamanda savunma sanayi sektörümüz için yerine getirdiği rol modellik nedeniyle de bizim için son derece stratejik öneme sahiptir" diye konuştu.

“T129-ATAK HELİKOPTERİNİN ÖZELLİKLERİ”
TSK'nın ihtiyaçlarına uygun şekilde taarruz ve taktik keşif helikopteri üretilmesi amacıyla 2007 yılında imzalanan sözleşmenin ardından TUSAŞ tesislerinde üretilen ATAK, sahip olduğu tasarım özellikleri ve görev kabiliyetleriyle göz dolduruyor. Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanan ATAK helikopteri, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor. ATAK, yakın hava desteği görevleri için güdümsüz roketler (76 adet) ve 20 milimetre top ile donatılmasının yanı sıra çok amaçlı görevlere uygun biçimde en modern elektronik harp gereçleri entegre edilerek 8 güdümlü anti-tank füzesi "Mızrak", 12 güdümlü "Cirit", 2 "Stinger" ile görev yapabiliyor. TSK için 50 helikopterin tedarikine yönelik başlatılan program kapsamında milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan ATAK helikopteri, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliği taşıyor.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL VE BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN T-129 ATAK KOKPİTİNE BİNDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milli imkanlarla geliştirilen T-129 ATAK taarruz ve taktik keşif helikopterin kokpitine bindi.

Milli imkanlarla geliştirilen T-129 ATAK taarruz ve taktik keşif helikopterinin Silahlı Kuvvetlere teslimi dolayısıyla Kara Havacılık Komutanlığında düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Emrullah İşler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Somali Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Dahir Adan Elmi, bakanlar, bazı milletvekilleri, kuvvet komutanları, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, yerli savunma sanayi şirketlerinin genel müdürleri ile diğer davetliler katıldı.
ATAK helikopterinin tanıtım filminin ardından, helikopterler gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel pilot montu giyerek helikopterlerin yanına gitti. Gül ve Erdoğan, ATAK helikopterlerinin pilotlarıyla tek tek tokalaşarak ATAK’ın kokpitine bindi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER