Yörüklerin Kar Altında Zorlu Yaşamı

Mersin’in Silifke ilçesi kırsalında kıl keçisi yetiştiriciliği yapan Yörükler, 4 gündür devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle zor günler yaşıyor. Kar yağışının keçilerin doğum zamanına denk gelmesi nedeniyle birçok oğlak doğum...

Yörüklerin Kar Altında Zorlu Yaşamı
Mersin’in Silifke ilçesi kırsalında kıl keçisi yetiştiriciliği yapan Yörükler, 4 gündür devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle zor günler yaşıyor. Kar yağışının keçilerin doğum zamanına denk gelmesi nedeniyle birçok oğlak doğum sırasında ölüyor. Ölmeyen oğlaklar ise soğuk nedeniyle ev içerisinde sobaların yanında hayatta tutulmaya çalışılıyor.
İlçeye bağlı Kırobası Mahallesi’nde 4 gündür devam eden karın neredeyse dağdaki ardıçları yuttuğunu ifade eden Yörük Sami Özkan (68), “Aşırı kar yağışı nedeniyle mahsur kaldık. Anamdan doğalı böyle bir kar görmedim. Yollarımız karla kapandı. Keçileri 10 dakikalığına da olsa dışarı çıkarıyoruz ama keçiler yiyecek hiçbir şey bulamıyor. Bizler de keçilerimiz aç kalmasın diye yem ve saman veriyoruz. Sularımız aşırı soğuk olduğu için de keçilere vereceğimiz sularımızı kaynattığımız sıcak su ile karıştırıp öyle veriyoruz” dedi.
AŞIRI KAR VE SOĞUK OĞLAK ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
4 gündür devam eden, yer yer 70 santimetreyi bulan kar ve soğuk nedeniyle doğum sırasında ve doğumdan önce keçinin karnında oğlakların öldüğünü ve ölü doğum yaptıklarını ifade eden Özkan, “Soğukların tam da doğum zamanına denk gelmesi oğlakların ya ölü doğmasına ya da doğduktan sonra ölmesine neden oluyor. Oğlaklar gece doğup ölmesin diye sabaha kadar keçilerin arasında bekliyoruz. Yeni doğan oğlağı ise yaşatabilmek için hemen ev içerisine sobanın yanına alıyoruz” diye konuştu.
Keçi doğumlarının yoğun kar yağışına ve havaların en soğuk olduğu döneme denk gelmesinin keçi besleyenler açısından çok kötü olduğunu söyleyen veteriner hekim Lokman Eren, şunları kaydetti:
“Hem keçilerin doğumlarını kontrol etmek, hem de oğlakları yaşatabilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kar nedeniyle hayvanların otlamaya çıkamaması, enerji ihtiyaçlarını daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Hayvanların doğum mevsiminin de gelmiş olmasından dolayı vatandaş zorluklar içerisinde. Hayvanların enerji ihtiyacı da yem, saman ve takviye besinlerle giderilmeye çalışılıyor. Sularına enerji verecek maddeler konarak koyun ve keçiler besleniyor. Hayvanların doğum mevsiminde olması enerji ihtiyaçlarını daha fazla ortaya çıkarmaktadır.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER