5 Binlik Plan Hatalarla Dolu

Kuyucuoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı nazım imar planının hatalarla dolu olduğunu söyledi

5 Binlik Plan Hatalarla Dolu

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin askıya çıkardığı nazım imar planının hatalar ve yanlışlarla dolu olduğunu, planın mahkemeden dönme olasılığının yüksek olduğunu söyledi. “Plan, yanlış ve hatalar nedeniyle Mersin’in önünü açan değil, sorunlar yumağı yaratacak bir plan olmuştur” diyen Kuyucuoğlu,  planda meskun, yapılaşmış alanların yeşil alan ve turizm alanı olarak gösterildiğini, imar uygulaması yapılarak terkleri yapılmış alanların tarım alanı olarak gösterildiğini kaydetti. Kuyucuoğlu, plandaki bazı düzenlemelerin yolsuzlukların önünü açabileceği uyarısında da bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yatırımcıların uzun süredir beklediği nazım imar planının tamamladığını ve itirazlar için askıya çıkarıldığını geçtiğimiz günlerde ‘tarihi karar’ başlıklı açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, söz konusu planla ilgili yaptığı açıklamada, çarpıcı iddialar ve tespitlerde bulundu.

Kentlerin planlarla büyüyüp geliştiğine işaret eden Kuyucuoğlu,  “Mersinimiz hızlı büyüme gösteren kentlerden biridir.  2000’li yıllar öncesi plansız yapılaşma özellikle Toroslar ve Akdeniz ilçelerimizin büyük kesiminde plansız, çarpık yapılaşmayı beraberinde getirmiştir.  2000 yılından sonra Mersin’deki kentsel gelişmeler mevcut alanların planları kent için yetersiz hale gelmiştir.  Bu nedenle de yeniden kent planının revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyacın karşılanması ve kentin gelişmesinin önünde engel teşkil eden yeni bir planlamaya ihtiyaç hasıl olmuştur” dedi.

 Bu çerçevede 1/5000’lik planların çalışmalarının 5 yıl önce başladığını ve önceki dönem belediye başkanı Macit Özcan döneminde tamamlandığını hatırlatan Kuyucuoğlu, bir kısım anlaşmazlıklar nedeniyle o planın belediye meclisinden geçirilemediğini kaydetti.

Kuyucuoğlu, “Burhanettin Kocamaz yönetiminde tekrar ele alınan planlar,  Çevre Düzeni Planı’nın onayı sonrası, 4 yıl aradan sonra Büyükşehir meclisinden geçirilerek askıya çıkarılmıştır.  Ancak tamamlanmış planları tekrar ele alan Burhanettin Kocamaz yönetiminin 4 yılda revize ettiği plan, yanlış ve hatalar Mersin’in önünü açan değil, sorunlar yumağı yaratacak bir plan olmuştur. Burhanettin Kocamaz, yapımı tamamlanan Mersin Otogarı’nı kiraya vermedeki beceriksizliğini ve sorun yaratma becerisini nazım planların yapımında da göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce yeni yapılan planlarda meskun, yapılaşmış alanların yeşil alan ve turizm alanı olarak gösterildiğini,  tarım alanlarının plan dahiline alındığını, imar uygulaması yapılarak terkleri yapılmış alanların tarım alanı olarak gösterildiğini kaydeden Kuyucuoğlu, “Özel proje alanları için, belediye başkanlarına ek yoğunluk hakkı vererek hem karmaşa yaratılmış hem de yolsuzlukların önü açılmıştır. Özel proje alanlarının neye göre belirlendiği belli değildir ve bunlarla ilgili kararların verilmesi suistimallere neden olacaktır.  Uygulamalar bitmeden ruhsat verilemez şartı sıkıntı yaratacaktır. İnsanlar konutlarına, gayrimenkullerine kredi alamayacaktır” dedi.

Kuyucuoğlu, “4 yıl oyalandıktan sonra amaç, Mersin’in önünü açmak olmayıp ‘ben yaptım ama itirazlar ve mahkemeler elimi bağladı’ demek gibi görünmüyor.  Sonuç olarak planlamada Mersin bir 5 yılını daha öngörüsüz ve yetersiz yerel yöneticiler yüzünden kaybediyor.  Mersinimizin bu anlayıştaki yerel yöneticiler ile gelişmesi zor görünüyor.  Şimdi açılacak olan yüzlerce itiraz ve mahkemeden planı iptal talebi olacaktır. Bunun sonucu olarak da Mersin kaybedecektir. Mersin’in gelişiminin önünü tıkayan planlama bir an önce sağlıklı olarak düzeltilmelidir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 23:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER