İhracatta Narenciye Bolluğu

2018 yılı üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı miktarda %21, değerde %17 oranında artış göstererek 1,5 milyar dolara yükseldi.

İhracatta Narenciye Bolluğu

Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatındaki artış eğiliminin devam ettiğini belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat SİN, yılın ilk dokuz ayında en çok ihracatın %17’lik artışla 646 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini; narenciye grubunda ise miktarda %50 değerde ise %42 oranında artışla ihracatın 465 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

Narenciye ihracatında Eylül bolluğu!

Türkiye ekonomisinde kilit konumunda yer alan yaş meyve ve sebze sektörü ihracatı, Eylül ayında %7 artış göstererek 153 milyon dolara yükseldi.

İhracat sezonuna hızlı başlangıç yapılan narenciye grubunda Eylül bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat SİN, narenciye ihracatının miktarda %172 değerde ise %71 oranında önemli bir artışla 48 milyon dolara yükseldiği bilgisini verdi ve Eylül ayında da ihracat artışını devam ettirerek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.

Eylül ayının birincisi limon!

Eylül ayından en çok ihraç edilen ürün limon olurken onu sırasıyla üzüm, incir, domates ve mandalina takip etti. Eylül ayının şampiyonu limon ihracatında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda %157 değerde ise %66’lık artış yaşanarak 38 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı.

Eylül ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %32’lik payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Almanya, Irak, Suudi Arabistan ve Ukrayna takip etti.

AKİB, narenciye ihracatında liderliği kimseye bırakmıyor.

Sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği kanalıyla gerçekleştirilen narenciye ihracatında miktarda %168 değerde ise %79 oranında artış yaşandığına vurgu yapan Nejdat SİN, her yıl olduğu gibi Akdeniz İhracatçı Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde  %77’lik pay ile sektöre en çok katkı sağlayan Birlik olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

SİN; Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyet ve girişimlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ekim ayında ilk olarak Dubai’de gerçekleştirilen ve Ortadoğu’daki yaş meyve ve sebze sektöründeki en önemli fuar olan World Of Perishables fuarına katılarak Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçıların ve süpermarket zinciri yetkililerine tanıtıyoruz. 23-25 Ekim 2018 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilecek Fruit Attraction fuarında dünyanın dört bir yanından gelen sektör aktörleriyle bir araya gelerek sektörün nabzını tutmaya devam edeceğiz” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2018, 21:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER